Bilim

Karıncalar nasıl yön bulur ?

KARINCALARIN YÖN BULMA SİSTEMLERİ ROBOTLARA AKTARILABİLİR

İngiltere’nin Edinburg Üniversitesi bilim adamları karıncalar üzerinde yaptığı araştırmada karıncaların yön bulmak için güneç ışınlarından yararlandığını kanıtladı. Hareket halindeyken geri geri giderken veya bir şeyi çapraz bir şekilde sürüklerken bile rotasından sapmayan karıncaların rotayı güneş ışınlarının konumuna göre belirlediği ve böylece nasıl hareket ederse etsin rotadan sapmadığı kanıtlandı.

Edinburg Üniversitesi Enformatik Fakültesi öğretim üyesi Profesör Barbara Webb bu özelliğin henüz hiç bir böcek türünde olmadığını düşündüklerini belirtiyor. Barbara Webb karıncalar için “Karıncaların görece küçük bir beyni var, bir toplu iğne ucundan daha küçük. Buna rağmen en zor koşullarda, geri geri giderken ve hatta sırtlarında yük varken yönlerini rahatlıkla bulabiliyor. Karıncaların davranışını anlamak bize bu fonksiyonlara sahip robot sistemleri üretmek için esin verebilir.” açıklamasını yaparken rota bulma sisteminin kopyalanarak robot sistemlerinde kullanılması için de ilk sinyalleri verdi.

Karınca beynindeki sinirsel bağlantıların şemasını çıkarmayı başaran bilim insanları bu sistemin karmaşık ortamlarda rotasından şaşmayan robotlar için kullanılabileceğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu