Otomotiv

Araç kendi kendine gaz veriyor.

KENDİ KENDİNE GAZ VERME SORUNU

Benzinli otomobillerde sık sık karşılaşılan durumlardan biri olan bu sorun kısmen dizel motorlarda da yaşanabilir. Yeni üretilen dizel motorların devirli çalışması ve eksozdan gürültü gelmesi durumu bu arıza ile karıştırılmamalıdır. Yeni nesil dizel araçlar eksoz temizlemek için bu işlemi 600 km de bir yapar.

Makaleye konu olan arızayı bilen bilir fakat tarif etmekte fayda var. Aracınızla gidiyorsunuz birinci vites ile kalkış yaptınız , ikinci vitese attınız ve artık ortalama 2 bin devirde seyir halindesiniz. Debriyaja bastığınızda devir ibresi düşmüyor aksine yükseliyorsa veya sabit kalıyorsa . Ne kadar hızlı giderseniz o kadar yüksek devir veriyorsa bu sorunla karşı karşıyasınız demektir.

Sorun bir kaç farklı şekilde karşınıza gelebilir. Bunları maddeleyecek olursak;

  • Aracın kendi kendine gaz vermesi.
  • Aracın seyir halindeyken yüksek devirle çalışması.
  • Aracın vites geçişlerinde kendiliğinden devir yükseltmesi.
  • Aracın durana kadar normalden yüksek devirle çalışması.

Bu maddeler araç marka modeline göre çoğaltılabilir ama arıza aşağı yukarı bu maddelerdeki gibi olacaktır. Bu tür bir arıza ile karşılaştığınızda aracınızın arıza lambalarından motor lambasının yanması çok normaldir. Çünkü bu arıza tam olarak motor ile ilgilidir. Tabi unutulmaması gereken bir konu , oto gaz takılı araçlarda sürekli fakir karışım mevcut olduğu için aracın motor lambasının yanması sizi yanıltabilir.

Arızanın sebeplerine kısaca değinmek yerinde olacaktır. Bir araç kendi kendine gaz veriyorsa hesapsız bir şekilde hava alıyor demektir. 1998 sonrası üretilen benzinli motorlarda hava akış sistemi kullanılmaktadır ve sistem elektroniktir.

Önce arabanın motora havayı nasıl ve neye göre aldığına göz atalım. Araç marşa basıldığı anda boğaz kelebeğinin konumunu setler , ardından dışarıdan gelen oksijenin yoğunluğunu hesaplamak için maf sensörü , hava debisi , debimetre , map sensörü gibi bir sürü adı olan hava debisini sorgular . Hava debisinden alınan veriye göre boğaz helebeğini ayarlayan elektronik beyin yanma odasına gerekli oksijeni gönderdikten sonra manifoltta bulunan lambda sensörünü sorgular . Lambda sensörü aracın motorunun ne kadar karbonmonoksit ürettiğini ölçer ve böylece motora giren ojsijen yoğunluğunun ne kadarının karbonmonoksite döndüğü hesaplanır.

Kendi kendine gaz verme sorunu da tam bu sistemde ortaya çıkar. Eğer araç hava debisi , maf sensörü , boğaz kelebeği ve lambda sensörlerinin verilerini okuyamaz yada yanlış okursa saçma sapan gaz vermeler yaşanabilir.

Araçların kendi kendine gaz vermesine sebep olabilecek diğer etken de aküdür. Akünüz sağlıklı değilse araç kendi kendine gaz verecektir. Hava debisi ve lamda sensörleri birer rezistanstan ibarettir ve kısa devre esasına göre çalışırlar. Rezistansın uçlarındaki potansiyel farkı okuyan araç beyni rezistanstan gelen veriye göre araca yakıt veya oksijen verir. Akünüz sağlıklı değilse rezistans uçlarından doğru veri alınamayacak beyin araca yanlış komut gönderecektir. Gaz verme sorunlarında aküden şüpheleniliyorsa sağlıklı bir aküyle muhakkak denenmelidir.

Gaz verme olayında olasılıklara katılması gereken bir konu da ABS sistemidir. Benzinli motorlar dizel motorlara göre stop etmeye daha müsaittir. Yüksek süratlerde ateşlemede yaşanacak bir aksamadan dolayı motorun stop etmesi fren ve dreksiyon sisteminin kısmen devreden çıkması anlamına gelir. Bu durumu önlemek için motor üreticileri benzinli motorların süratli seyirlerde devirli çalışmasını ister. Böylece motorun ateşleme hatalarında stop etmesi , fren , debriyaj ve klima gücünün motorun rölantisini düşürmesi ve stop ettirmesi önlenebilir.

Araç  , süratli seyir halindeyken yüksek devirle çalışması gerektiğini önceden programlanan ECU sayesinde bilir ama sürati anlayabilmesi için bir sistemden veri alması gerekir . Bu veriye ulaşmanın en kolay yolu kilometre ibresi ve ABS sensörleridir. Araç kilometre ibresi ve ABS sensörlerinden aldığı verileri hava akış sistemiyle orantılar ve ne kadar devirli çalışması gerektiğini belirler. Bu sistem ayrıca vites geçişlerinde motorun anma kuvvetini ayarlamasını da sağlar . Böylece motor vites geçişlerinde en az sarsıntıyla çalışır.

Özetleyecek olursak kendi kendine gaz verme sorunun yaşanma sebepleri;

  • Akü Sorunu (İlk kontrol edilmesi gereken noktadır ve kesin denenmelidir)
  • Boğaz kelebeği arızası ve kablolama sorunu.
  • Hava debisi arızası ve kablolama sorunu.
  • Maf sensörü arızası ve kablolama sorunu.
  • Lambda sensörü arızası ve kablolama sorunu.
  • ABS sensör arızaları .
  • Kilometre sensörü arızaları ve kablolama  sorunları.

Diğer Yazılar

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar bende 2011 1.4 Fiat punto War vites degistirirken gaz sesi veriyor vuvvv diye sebebi ne olabilir acaba şimdiden tsekkurler

  2. Merhaba iyi günler 2013 citreon c4 1.6 hdi dizel aracımda özellikle vites değiştirirken yoğun bir şekilde görüyorum ve duyuyorum debriyaja basıp ayağımı gazdan çektiğimde kaç devirde çektiysem o devirde sabit ya da bir tık üstünde 1 2 saniye kadar takılı kalıyor gaz ama vites değiştirmeyle ya da debriyaj ile alakası yok sadece bunları yaparken net görebiliyorum sizce sorunum nedendir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu