Araçlarda yağmur sensörleri nasıl çalışır ? Sensörlerin Çalışma prensipleri .
YAĞMUR SENSÖRLERİ NASIL ÇALIŞIR ?
Teknolojinin gelişmesi hayatımızı tamamen etkilerken aynı zamanda kolaylaştırıyor.Bu yeniliklerden birtanesi de araçlarımızdaki yağmur sensörü . 2006 sonrası çıkan C ve D segment araçların bir çoğunda bulunan yağmur sensörleri yağmurun hızına göre silecek hızını ayarlıyor ve koldan ayar yapma zahmetini ortadan kaldırıyor. Peki ama bu olay nasıl gerçekleşiyor.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli bilgilerden biri her marka ve modelin sensör mimarisinin farklı olabileceği . X markanın kullandığı bir sistemi y marka kullanmayabilir . Daha gelişmiş ve daha sade yada daha karmaşık sistemler ile karşımıza çıkabilir ama genel olarak belli başlı iki standarda dayanarak çalışan bu sistem aracımızı “vayy be ne akıllı araba” tepkileri ile hit yapabilecek özelliklerden birtanesi .
Önceleri , araçlara her özellik eklendiğinde büyük heyecan ile televizyonlarda dergilerde yayınlanırdı . şimdilerde bu özellikler seçilen pakete göre belirleniyor ve kataloglarda araç seçimine göre yer bulmaktadır. Yıllar önce bir markanın “yeni modelinde geri vites lambası da var “ sloganını unutabilmiş değiliz.Konu fazla dağılmadan sensörün nasıl çalıştığına gelelim .
Yağmur sensörü bulunan araçların dikiz aynasının monte edildiği noktada veya dikiz ayansının üzerinde infrared sensörler bulunur . Bu sensörler aracın ön camı ile öyle bir açıda yerleştirilmişerdir ki gönderilen ışın önce yağmur tanesine sonra aracın ön camına ve ardından sensöre toplanır. Aracınızla yola çıktığınızda yağmur yağmıyorsa gönderilen ışınlar herhangi bir engel ile karşılaşmayacağı için ön cama yansımaz ve dikiz aynanızda bulunan sensörler işlem yapmaz. Yağmur başladığında ise yağmur tanelerine çarpan kızılötesi ışınlar damlalardan sekerek ön cama yansır oradan da aynada bulunan algılayıcıya düşerler . Yağmur damlaları ne kadar sık yağarsa kızılötesi ışıkların yoğunluğu okadar artar ve aynada bulunan sensör silecek hızını okadar arttırır. Hız arttırma işlemi bir decoder sayesinde gerçekleştirilir. Aracınızda ayrıca sensörü off konuma getirmek için kol ve ya buton da mevcuttur.
Yağmur sensörleri için ikinci prensip ise cam sıcaklığına dayalı sistemlerdir. Yeni model araçlarda tampon bölgesinde dış sıcaklığı ölçen termometreler mevcuttur aynı zamanda araç içerisinde bir display de sıcaklık değeri gösterilir. Önceden programlanmış bir sistem tarafından aracınızın dış sıcaklığı ile iç sıcaklığı orantılanır elde edilen değer ile cam sıcaklığı denkleştirilmeye çalışılır eğer denkleştirilemiyorsa cam üzerinde sıvı akışının yaşandığı tahmin edilir ve aradaki fark silecek hızını verir.
Çok sık kullanılmamakla beraber bazı araçların ön camlarında bulunan bakır çubuklar sayesinde cam drencindeki potansiyel değişimle de yağmur tespiti yapılabilir ve silecek sistemi kontrol edilebilir.