İşletim sistemi olan herhangi bir cihaza ilk elektrik verildiğinde CPU ve diğer bileşenlerin çalışabilmesi için yazılan uygulama dosyasına boot dosyası uygulamanın kendisine de booting denir. Booting, Boot yükleyicisi bir bilgisayar programı olup ana işletim sistemi çalışma çevresellerini ferdî test tamamlandıktan sonra yüklemek için kullanılır. Birçok bilgisayar sistemi ayrıca bu işlemlerin yapılmasını bir uygulama yardımıyla güç döngüsü olmadan gerçekleştirir ve buna izin verir. Bu işlem İngilizce: soft reboot ismi ile anılır. Boot bir anlamda bilgisayarın başlangıç uygulamasıdır. Boot Loop cihazın başlangıç döngüsünden çıkamaması anlamına gelir.
Boot loop sorunu neden olur ?
Cihazın boot loop olması için birden fazla sebep vardır. Bu sebepleri iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Yazılımsal sebepler, donanımsal sebepler.
Yazılımsal sebepler
İşletim sistemi sahibi cihazların bir çoğu aynı zamanda online cihazlardır. İstisna cihazların dışında neredeyse hepsi üretici firma tarafından gönderilen güncelleştirmeleri alır. Bu güncelleştirmeler işletim sisteminin 3rd party uygulamalar göz önüne alınmadan tasarlanır. Örneğin Microsoft güncelleme gönderirken default bir OS üzerinden güncellemelerini tasarlar ve gönderir, siz bilgisayarınıza OS etkileyecek düzeyde değişikliğe sebep olabilecek bir uygulama kurduysanız MS sizin bu değişikliğinize aldırmaz, dolayısıyla güncellemeyi aldığınızda ya o 3rd party uygulamanız çalışamaz hale gelir ya da OS zarar görür. Tüm güncellemeler boot loop sorununa sebep olmaz fakat bu tür güncelleştirmelerin boot loop sorununa sebep olması muhtemeldir. Aynı durum android cihazlar için de geçerlidir. Android açık kaynak kodlu bir OS olduğundan, google play veya apk üzerinden yüklenmiş bir uygulama ile üretici firma tarafından gönderilen güncelleştirme çakışabilir ve cihazınız boot loop sorunu yaşayabilir. Bu durumda en güvenli yöntem telefonunuza hard reset atmaktır. Sorun MS OS sahibi bir pc de yaşanıyorsa MS Disk veya iso üzerinden onarım yapılabilir. Yeni ve daha güvenli bir işlem için işletim sistemi tekrar kurulabilir. Apple ve Iphone cihazlar işletim sistemi güvenliği yüksek düzeyde olduğu için kolay kolay yazılımsal sebeplerden boot loop yaşamazlar.
Donanımsal sebepler
Android telefonunuzu şarja taktınız, şarjdan almak için gittiğinizde telefonunuzun kapanmış oluğunu gördünüz. Telefonunuzu açmak istediğinizde boot loop ile karşılaştığınızı farkettiniz. Aynı soruna dizüstü veya masaüstü pc lerde de denk gelebilirsiniz.
Donanımsal boot loop sorunlarında problemin temel sebebi cihazı oluşturan elektronik kartta yaşanan fiziksel hasarlardır. Bu hasar kullanıcı kaynaklı da olabilir cihaz mimarisinden kaynaklanan hatalarda olabilir. Cihazınızı düşürdüyseniz ve anakartta bir soğuk lehim durumu meydana getirdiyseniz cihazınız boot loop olabilir. Cihazınızı şarja koyduğunuzda şarj cihazından veya şebeke hattından kaynaklı bir elektriksel dalgalanma cihazınıza fazla elektrik göndererek anakartın ısınmasına ve kartta fiziksel hasara sebep olabilir. Donanımsal sebeplerden kaynaklanan boot loop sorunlarında teknik servis veya teknisyenden destek almanız gerekecektir.
Yazılımsal ve donanımsal sebeplerden kaynaklanan boot loop sorunlarının ayırt edilmesi için gerekli testlerin yapılması gerekir. Testler yapılmadan cihaza müdahale edilmesi gereksiz masraf ve teknik müdahaleye sebep olabilir.
Örnek bir donanımsal boot loop sorunu ve çözümü;
Bootloop nedir? Sebepler ok ama nedir bu açıklanmamış.
Geribildiriminiz için teşekkür ederim. Makale revize edilmiştir.