Bu tren egzozundan sadece buhar ve su çıkıyor
Koskoca tren egzozundan sadece buhar ve su bıraksa nasıl olurdu ?
Yıllar önce buharlı trenler hareket edebilmek için tonlarca kömür yakmak zorunda kalıyordu , kömür yanarken bacadan çıkan kara duman ve buhar ihtişamlı bir görüntü yaratıp kara tren gibi bir ismin verilmesine sebep olmuştur ama çevreyi kirlettiğini çevreciler dışında çoğu insan önemsemez. Gerçi birinci ve ikinci dünya savaşlarına denk gelen bu tür trenler için yaşamak kadar önemli bir amaca hizmet etmeleri çevreyi kirletmelerine izin vermek için fazlasıyla yeterli bir bahane.
Daha sonra hayatımıza giren dizel trenler de kömürlülerden daha masum değildi . Hatta biyolojik yakıtın yarım yanan kısmının atmosfere bıraktığı gazlar kömürlüden bile daha zararlıydı . Uzun yıllardır çevreyi kirletmeyen hatta kirletmek yerine çevreye fayda sağlayan araçların nasıl üretileceği konusunda araştırmalar yapan bilim insanları hidrojen motorlarını geliştirdi. Hidrojen motorları bir tür elekroliz tekniğinin bir araç motoru düzeneğinde elektroliz olayını hareket enerjisine çevirmek için tasarlandı. İlk denemeler başarısız olusa da başarılı örnekleri yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı.
Alstom şirketi tarafından geliştirilen ve tamamen hidrojenden güç alan tren, Almanya’da 100 kilometre uzunluğundaki bir hat üzerinde seferlerine başladı. Tam depo hidrojen ile 600 ila 800 kilometre arasında yol kateden tren hidrojeni buhar ve su olarak ekzozdan doğaya bırakıyor. 150 koltuğa ve 300 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan tren daha önce dizel trenlerden çok çeken Almanya’nın Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde ve Buxtehude şehirleri arasındaki 100 kilometrelik hat üzerinde seferlerini sürdürecek. Doğayı kirletmeden 300 yolcu ile 140 Km hıza ulaşabilen tren diğer corafya testlerinden geçtiği zaman dünyanın diğer ülkelerinde de kullanılmak üzere tasarlanacak.