BilgisayarGenel

Chipset neden ısınır ?

DONANIMLARIN ŞEFİ CHİPSET !

Önce Chipsetin ne olduğunu bilmek gerek. Chipset bilgisayarın tüm donanımlarını tarayan ve donanımlar arası veri trafiğini düzenleyen chipe denir. Aşağıda da görüleceği üzere RAM , İşlemci , Ekran kartı , ATA sürücüler , USB portlar , Klavye ve mouse , Disket sürücü , IEE 1394 , Modem ve ses portları Chipsetin yönetimindedir. Bu donanımların herhangi birinin aktif ya da deaktif olması chipsetin izniyle olur.

chipset-nedir
Chipset neden ısınır ?

Aslında bir bilgisayarın Chipseti sürekli ısınır. Chipset bilgisayar anakartında ekran GPU su ve CPU dan sonra en fazla efor harcayan entegredir. Çünkü Chipset sürekli devrededir. Chipset normal çalışma ısısını bir kaç durumda aşabilir hatta yanabilir. Bu durumları kısaca şöyle özetlemek mümkün;

Portlarda Kısadevre ; Bilgisayarınızın anakartında kısa devre varsa chipsetinizde ısınma olabilir. Burada anlatılmak istenen kısadevre tam anlamıyla anahtarın kapalı olması olarak anlaşılmamalıdır. Bahsi geçen kısa devre safa suyun yalıtkanlığını tuz katarak iletken hale getirmek gibidir. Bilgisayarlar topraklama hattının olmadığı hatlarda çalıştırıldığında anakart üzerindeki harmonikler toprak hattından dışarı atılamaz ve anakart üzerinde gereksiz iki nokta arasında potansiyel fark oluşturur . Bu potansiyel farklar bir devre düğümünde çakıştığında kısmi bir kısa devre olayı yaşanır. Aslında chipsetler kısa devre korumaya karşı korumalıdır. İçerisinde bulunan kısa devre koruma ünitesi sayesinde %90 oranında bir kısa devre bilgisayarı restarta geçirebilir. Fakat bu kısa devre olayı belli bir süre ve kısadevre ünitesinin fark edemeyeceği kadar hassas yaşanırsa chipset bilgisayarı yeniden başlatmak yerine kendisi ısınır.

Chipset yazılımsal olarak ta ısınabilir. Eğer bilgisayarınızadaki bir yazılım donanımlar arası trafiği arttırıyorsa chipsete yük biniyor demektir. Mesela bir zamanlar bir virüs yazılmıştı. Virüsün tek amacı bulaştığı pc de cd room açtırmaktı . Buna benzer siz farkında olmadan USB ve siğer aygıtlarınızı sürekli tarayan , ne var ne yok yoklayan bir yazılım da chipsetin aşırı ısınması için yeterlidir.

Chipset anakartınızda yaşanan fiziksel sorunlar sebebiyle de ısınabilir. Bilgisayar anakartları hamurger press olarak üretilir. Yani bir anakart arkasında , ortasında ve üstünde olmak üzere 3 adet devre şeması içerrir. Bu devreler öyle tasarlanmıştırki birbirleriyle çatışmazlar hatta ek noktaları terminalle sadece karşıya geçmek suretiyle olur. Bazı istisnadi durumlarda yol kat edip terminal atılabilir. Anakartlara donanım takıp sökerken anakartı esneme eşiğinden fazla esnetirseniz terminaller arası bağlantıda sorunlara sebep olursunuz. Bu da bilgisayarın analartında bazı işlerin yolunda gitmemesine sebep olur. Nihayetinde olay dönüp dolaşıp donanımları etkiler. Donanımda yaşanan bir sorun da dolaylı yoldan Chipseti.

Çok ısınan Chipset için neler yapılabilir;

  • Bilgisayarınızı toprak hattı olmayan prizde kullanmayın . Bu altın kuraldır.
  • Bilgisayarınızın kapakları açık olmasın . Bilinenin aksine kapakları açık kasa haca sirkülasyonu olmadığı için daha fazla ısınır.
  • Chipset üzerine IDE , Molex veya Sata kablo gelmesin. Alüminyum soğutucularin tek amacı panellerinin arasından geçen havayla önce kendini sonra bağlı bulunduğu malzemeyi soğutmaktır.
  • Denemek için bilgisayarın tüm donanımlarını sökün , buna kasanın front Usb leri , ses kartı , ekran kartı , harici ethernet kartı , harici diğer tüm kartlar dahil.
  • Son olarak , kart ısınmaya devam ediyor ama restart etmiyorsa ve gönlünüzü rahat edecekse mevcut soğutucusunu başka bir soğutucuyla değiştirebilirsiniz.
  • Bilgisayarınızın Chipset yazılımını güncelleyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu