Davranışsal biyometri birilerine sizi anlatıyor
KİM OLDUĞUNUZU YAZIYOR OLABİLİRSİNİZ !
Sık sık duyulan ve doğruluk payı olan konulardan biri Google ve diğer internet sitelerinin kişisel bilgilere erişimde gözden kaçan ayrıntıları kullandığı . Odaklanmış reklam olarak literatüre geçen durum belli bir web sitesinin veya servis sağlayıcısının telefonun kamerası , mikrofonu ve yapılan görüşme kayıtlarını inceleyerek reklam yayınlamada kullanması demek. Yani siz arkadaşınıza “ayakkabım çok eskidi” dediğinizde internet dolaşımlarınızda size ayakkabı reklamları göstermek.
Google ve Facebook uygulamalarında kullanıcı izniyle odaklanmış reklam çalışması yaptıklarını kabul etti fakat mikrofon ve kameraları asla kullanmadıklarını belirtti. Kullanıcı izniyle odaklanmış reklam yapan Facebook ve Google kullanıcının internet üzerinde yaptığı aramaları ve dolaşımları kullanarak kullanıcı için dikkat çekici reklamları toparlayıp dolaşımda gösteriyor. Bu durum bir nebze kabul ediliebilir fakat New York Times’ın haberine göre durum sadece bunlarla sınırlı değil. Mikrofon ve Kamera kullanımını çok aşikar olduğu için başaramayan firmaların kullanıcıların parmak hareketleri ve dokunma eylemlerini kaydederek kişisel veri elde ettiğini belirten New York Times bir kaç farklı firmayı da örnek gösterdi.
Parmak hareketleri ve dokunma davranışını inceleyen bilim insanları bu metodu Davranışsal biyometri olarak adlandırırken elde edilen verilerin kamera ve mikrofon kadar başarılı olduğunu belirtiyor. Aslında bu duruma kendimiz de tanık olmuyor değiliz. Telefonunuzu ilk aldığınızda klavyede birden fazla yanlış kelime yazıyorken bir süre kullandıktan sonra daha az hata yaptığınızı farketmiş olmalısınız. Bu durum davranışsal biyometrik veri sayesinde daha doğru klavye kullanımı anlamına geliyor. Aslında yanlış harflere bassanız bile davranışsal biyometrik yapay zeka sizin hangi kelimeyi yazacağınızı daha önceki hareketleri tarayarak biliyor ve o kelimeyi getiriyor. Siz daha önceki kelimenin dışında bir kelime yazmak istediğinizde yapay zeka veri deposuna son yazdığınız kelimeyi de ekleyerek sizin için daha iyi tahminlerde bulunmayı sağlıyor. Bu verilerin nerede kullanıldığını inceleme altına alan ThreatMatrix şirketinin kurucusu bir çok şirketin davranışsal biyometrik veri kullandığını iddia etti. şirketin kurucularından Alisdair Faulkner konu ile ilgili “Kimlik, üst düzey bir ticari para birimidir ve sektörel seviyede bu para birimi bir silaha dönüştürülüyor.”ifadelerini kullandı.
İskoçya’daki Royal Bank‘ın İnovasyon Müdürü Kevin Hanley, bu sistemin 18 milyon 700 bin müşteri üzerinde iki yıldır kullanıldığını belirtirken dolandırıcılık tespit yazılımı satan Forter firması da veritabanlarında 180 ülkeden 175 milyon kişinin kaydı olduğunu duyurdu. Electronic Frontier adlı vakfın kıdemli avukatı Jennifer Lynch davranışsal biyometrik depolama ile ilgili “Dolandırıcılığı tespit etmek ile hakkınızdaki çok özel bilgileri öğrenme arasında çok küçük bir çizgi var.” ifadelerini kullanırken World Privacy Forum‘un İcra Direktörü Pam Dixon da “Maalesef böyle bir koruma yok ve şirketler bu sistemi hiçbir bilgilendirme yapmadan kullanıyor.” dedi.
Davranışsal Biyometri Nedir ?
Kişilerin hareketlerini izleyip depolayan daha sonra bu verileri kullanarak kişi için tahminlerde bulunan sistemin o kişiye özel biyometrik haritasına denir. Kişileri statik fizyolojik özelliklerinden çok yürüyüş ritmi gibi davranış biçimlerinden otomatik olarak tanımaya yönelik yöntemler bütünü olarak ta tanımlanabilir.