Dil Kavramının Evrimsel Kökenini 20 Milyon Yıl Geriden İncelemek
Daha önce dil kavramının 5 milyon yıl önce hem maymunlar hem de insanların ortak kavram olduğu düşünülüyordu. Yapılan yeni araştırmalar durumun öyle olmadığına dair yeni emareler bulunmasına sebep oldu.
Bilim insanları yıllar önce yaşayan canlıları incelemek için fosilleri inceliyor ama beyin dokusu kemikler gibi fosilleşemediği için beyin kalıntıları doğrudan incelenemiyor. Bilim insanları beyin gelişimini anlayabilmek için yaşayan primatların beyinlerini inceleyip elde ettiği verilerle insan beyninin verilerini karşılaştırıyor.
İngiltere Newscastle Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Chris Petkov önderliğinde yapılan yeni araştırmalar yaşayan diğer primatlarda, insanlarda ve maymunlarda işitsel bölge analizleri yaparak dil kavramının sadece insanlar ve maymunlara özgü olmadığını ortaya koydu.
İnsan beynindeki işitsel korteksi, konuşma ve dili işlemek için önemli olan frontal lob bölgeleri ile birbirine bağlayan dil yolunun bir bölümünü keşfeden araştırmacılar, konuşma ve dil kavramının insanlar için tüm canlılardan benzersiz olmakla birlikte diğer canlılardan ayrı bir özellik olmadığını tespit ederek biliş ve vokal iletişimde evrimsel bir temel ortaya konduğunu iddia etti.
İngiltere’de Newcastle Üniversitesi danışman nöroloğu ve ortak kıdemli yazar olan Profesör Timothy Griffiths araştırma ile ilgili “Bu keşif, insan işitsel biliş ve dilinin hangi yönlerinin insanlarla ve maymunlarla mümkün olmayan yollarla hayvan modelleri ile incelenebileceğini anlamak için muazzam bir potansiyele sahip. Bu çalışma nöroloji hastaları da dahil olmak üzere yeni araştırmalara ilham veriyor. ” ifadelerini kullandı.
Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200420125519.htm