Bilim

DNA ZİNCİRİNDE SINIRSIZ VERİ SAKLAYABİLİRİZ !

Malzemesi DNA olan nanoelektronik cihazlar

Finlandiya’nın Tampere şehrinde bulunan  Tampere Üniversitesi Nanobilim Bölümü , Jyväskylä‘da Üniversitesi Merkezi (NSC) ve BioMediTech (BMT) araştırmacıları DNA kullanılarak nanoelektronik elektronik cihazlar üretecek yöntem geliştirdi.

Finlandiya Akademisi tarafından finanse edilen araştırmada DNA zincirinin  yapısı değiştirilerek nanoelektronik sistemlerin yaratılabileceği belirtildi. Bir DNA zincirinin oluşması için gerekli olan nanometrik malzemenin elektrik akımını üreten serbest elektronlar gibi değerlendiren bilim adamları , elektronları yönetebilen bilim DNA zincirinin nanometrik yapısıyla da oynayabilir. DNA zincirlerini birbirine bağlayıp çözmek DNA zincirini istediği yerden ekleyip koparmak anlamına gelen bu işlem belki bir canlı yaratmak için kullanılamaz ama şu an kullanılan devasa elektronik devreler bir damla suyun içine sığdırılabilir.

En fazla iki yıl için geleneksel mikro ve nanofabrikasyon yöntemlerle DNA zincirlerinin kırılıp tekrar birleştirilebileceğini belirten Jussi Toppari önlerindeki en büyük engelin kriyojenik sıcaklıklar olduğunu söylüyor. Nihai amaçlarının oda sıcaklığında bir sistem yaratmak olduğunu söyleyen Toppari hiç olmazsa o sorunlar ortadan kaldırılana kadar kriyojenik sıcaklık ortamları yaratılabilir diyor.

Veri merkezlerinin özel bir kriyojenik ortamda kurulabileceğini belirten Toppari bu gün büyük binaların veri merkezi olarak kullanıldığını, DNA sarmallarındaki bağlam , koparım işlemi ile kurulmuş nanoelektronik devrelerle sıradan bir bilgisayar kasası kadar küçültülebileceğini belirtiyor.

Araştırma ekibinden Doçent Vesa Hytönen “Sulu bir çözelti içinde Altın nanopartiküllerin kullanıldığı nanoelektronik devrelerle DNA sarmalına sayısız veri yazılabilir. DNA nın kendini onarmasını bile bir devre topolojisi olarak kullanabiliriz , bunun için tek elektronlu sürücülere ihtiyacımız var” dedi.

Kaynaklar;

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-10/aof-rdd101316.php

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.nanolett.6b02378

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu