Elektrik-ElektronikGenel

Elektronik Sigara Sinir Sisteminizi Çökertebilir

İngiltere Kanser Araştırmaları kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre elektronik sigara normal sigaraya göre daha az zararlı . Ama farklı kaynaklardan derlenen veriler bir araya getirildiğinde elektronik sigaraların zannedildiği kadar masum olmadığı ortaya çıkıyor. Elektronik sigaranın insan sağlığına zarar verdiği noktayı anlayabilmek için önce kısaca elektronik sigaranın nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor.

Elektronik sigara bir pil ve ucuna bağlanmış bir tel rezistanstan ibarettir. Siz butona bastığınızda klasik elektrik devresi tamamlanır ve rezistans kısadevre olduğu için kızarır. Bu evlerde kullandığımız elektrik sobalarının kızaran çubukları ile aynıdır. Kızaran bu rezistansın etrafına sarılı olan özel yanmaya dayanıklı pamuk coil olarak adlandırılan kafes içerisinde saklı durumdadır. Coil öyle dizayn edilmiştir ki, kullanıcı coil in sipsisinden hava çekmeye başladığında coil bir diğer kanaldan likit emmeye başlar. Emilen likit pamuğa ulaştığında rezistansın etrafı likitle ıslatılmış pamuk ile çevrilmiş olur. Kullanıcı nefes çekerken aynı zamanda butona da bastığı için rezistans kızmaya başlarken likit içerisindeki kimyasallar sebebiyle buharlaşır ve yoğun duman çıkarır. Kullanıcı , klasik sigarada tütün ve katkı maddelerinden olulan zifir dolu duman yerine buhar ve aroma tadı alır.

İşte insan sağlığını olumsuz etkileyen nokta, likitin yoğun buhara dönüşmesini sağlayan kimyasal ile buharın insan vücudundaki etkisinden ibaret. Yapılan araştırmalara göre elektronik sigara likitlerinin imalatında kullanılan propilen glikol insan sağlığı için tehlikeli.

Propilen glikol başta medikal ürünleri olmak üzere, bazı gıda ve gıda takviyelerinde de kullanılan tehlikeli bir çeşit alkol türevi. Nedendir bilinmez, tehlikeli bir kimyasal olmasına rağmen ülkemizde kontrol altına alınmış bir kimyasal değildir. İstediğiniz yerden alıp istediğiniz amaçla kullanabilirsiniz.

2007 yılında Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji bölümü tarafından yapılan bir araştırmaya göre hiperozmalite (kan akıcılığının azalması), metbolik asidozis (kanın asitliğinin artması), akut böbrek hasarı ve sepsis (kan zehirlenmesi) benzeri sendrom oluşturduğu toksitenin giderilmesi ve propilen glikolün uzaklaştırılması için hemodiyaliz gerektiği ifade edilmiştir. 70 kg bir insan için toksik dozun ise 0.16 g olduğu dünya sağlık örgütü tarafından bildirilmiştir.

Aynı zamanda Kaliforniya Çocuk Hastanesi’nde yapılan ve dünyayın en pretsijli bilimsel dergilerinden olan journal of pediatric pharmacology 2014 yılında yayınladığı bir çalışmada yüksek doz ve uzun periyotlarda propilen glikolün merkezi sinir sistemi üzerinde toksik etki oluşturduğu, hiperozmalite (kan akıcılığının azalması) hemoliz (eritrosit parçalanması) kardiyak aritmi (kalp ritminin bozulması), nöbet, ajitasyon ve kandaki laktik asit miktarının artmasına sebep olduğunu belirlemiştir.

Elektronik sigara kullanımında sigara misyonunu yeterli bulmayıp birden fazla coil ile propilen glikolün duman oranını arttıran içicilerin ciğerlerinde su toplanması riski de tıp dünyasının üzerinde durdurğu bir konu. Bir kısım doktorlar elektronik sigaranın ciğerde su toplanmasına sebep olamayacağın iddia ederken diğer bir grup yoğun buharın ciğerdeki su oranını arttıacağını iddia ediyor. Henüz resmi bir çalışma yapılmamış olsa da insan doğasında ciğere su buharı çekmenin yan etkilerinin olacağı üreticiler ve içiciler tarafından kabul edilmiş durumda.

Yukarıda da belirtilen konuları bir araya toparladığımızda elektronik sigaraların insan sağlığına zararlarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Yüksek doz ve uzun periyotlarda propilen glikolün merkezi sinir sistemi üzerinde toksik etki oluşturur. Bu etki ; Kan akıcılığının azalması , eritrosit parçalanması , kalp ritminin bozulması , nöbet, ajitasyon ve kandaki laktik asit miktarının artması anlamına gelmektedir.
  • Propilen glikolden elde edilen yoğun buhar ve eklentiler ciğerde su birikmesine sebep olabilir.
  • Likit üretiminde kontrolsüz eklenen nikotin oranları, insanları nikotine bağımlı bireyler yaparken nikotin eksikliğine dayalı sinir sistemi bozuklukları yaşanabilir.
  • Elektronik sigaralar kapatılmadan cebe konduğunda kısadevrede kalarak patlayabilir, kullanıcıya ve yanındakilere fiziksel zararlar verebilir.

KAYNAKLAR

Kaynak 1: sections of nephrology, departments of medicine, university of connecticut, farmington, and yale university school of medicine, new haven, connecticut

Kaynak 2: european medicines agency

İleri okuma

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu