Göz Hareketleriyle Yönetilebilen Kontak Lens
San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar göz kırparak yönetilebilen kontak lens üretti. Göz hareketleriyle kontrol edilebilen, iki kez göz kırpıldığında yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilen robot lensler sadece uzağı veya sadece yakını görmede güçlük çeken insanlar için gözlük kullanımına son veriyor. Sadece uzak görme bozukluklarında kademeli camlarla tek gözlükle kısmi görme sağlanabiliyordu. Bu buluş sayesinde tek gözlük dahi kullanmadan uzağı veya yakını net bir şekilde görüntülemek mümkün.
İki kez göz kırparak lensin iç bükey açısını değiştiren kullanıcı ihtiyaç halinde tekrar iki kez göz kırparak iç bükey açıyı normale çevirebiliyor.
Üniversiteden başaraştırmacı Shengqiang Cai, New Scientist’e yaptığı açıklamada “Gözünüz bir şey görmese bile, birçok kişi göz küresini hareket ettirip bu elektrookülografik sinyali üretebilir.” ifadesini kullandı.
Elektrik akımı uygulandığında genişleyen polimerlerden oluşan lens, gözü çevreleyip kas gibi işlev gören 5 elektrot kullanılarak kontrol ediliyor. Polimer daha dışbükey hale geldiğinde lens görüntüyü etkin bir şekilde yakınlaştırıyor.
Bilim insanları bu sayede bir gün yalnızca göz hareketleriyle kontrol edilebilecek protez göz veya kamera yapmayı umuyor.Aygıt insan gözündeki doğal elektrik sinyallerini taklit ediyor.
Araştırmacılar, Advanced Functional Materials adlı bilimsel yayındaki makalelerinde şu ifadeleri kullandı:
Bu çalışmada geliştirilen sistem, gelecekte görsel protezlerde, ayarlanabilir gözlüklerde ve uzaktan kumandalı robotlarda kullanılma potansiyeline sahip.
Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/science
[instagram-feed]