BilgisayarGenel

IBM İnsan Beynini Algoritmaya Çevirecek

ibm-den-cip

IBM insan beynini taklit edecek

IBM, Califonia’da kurduğu yapay zeka laboratuvarında insan beynini taklit edecek yeni nesil algoritmalar geliştirmeyi amaçlıyor. MIT Technology Review’de yer alan habere göre, laboratuvar makine öğrenimi firması Numenta’nın kurucusu Jeff Hawkins’in algoritmalarını geliştirecek. Hawkins, insan beyninin nasıl çalıştığını açıklayan bir teori geliştirmiş ve teorisini bir yazılıma dönüştürmüştü.

Makinelerde taklit yeteneği

Beynin neokorteks tabakasında yer alan nöronların çalışmasını taklit eden algoritmaları bir ağ içinde çalıştırmayı başaran Hawkins, 100 nöronun davranışlarını ortaya koyan algoritmalarla beynin nasıl çalıştığını anlamayı hedefliyor.MIT Technology Review’e açıklama yapan Hawkins, ‘makinelere yapay zekayı biyolojiden bağımsız taklit yeteneği vererek kazandırabileceklerini’ söyledi.

IBM ekibinin başında ise yapay zeka uzmanı Wifried Wilcke yer alıyor. Wilcke ve ekibi, Hawkins’in algoritmalarıyla uydulardan elde edilen tarım arazisi görüntülerini analiz etmeye başladı. Ekip, fotoğrafları algoritmalarla analiz ederek tarım makinelerindeki arızaları tespit edecek.

Beynin sadece bilinen bazı mekanizmalarını taklit edilecek

Wilcke, araştırmaların devamında Numenta algoritmalarını fiziksel olarak ortaya koyabilecek bilgisayarlar üretmek istediklerini belirtti. Bunun için algoritma ağlarının birbirlerine bağlantılı kılınması gerekiyor.Yapay zeka ve sinirbilimi uzmanı Gary Marcus ise Numenta’nın algoritmalarının çok basitleştirilmiş olduğunu öne sürerek, ‘beynin sadece bilinen bazı mekanizmalarını taklit edebildiklerini’ söyledi. Hawkins ise çalışmalarıyla gelecek 30 yılın bilgisayar bilimi teknolojilerini sunacaklarını savunuyor.

İnsan beynindeki bilgi aktarımı taklit edildi

IBM’in çalışmaları devam ediyor ‘Dijital beyin’ geliştirmek için yıllardır büyük araştırmalar yapan IBM, 2012’de 10 milyar beyin hücresi içeren beyin simülasyonu oluşturmayı başarmıştı. Lawrance Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki (LLNL) Sequoia süper bilgisayarıyla gerçekleştirilen simülasyonda, 100 trilyon sinaps kullanılarak insan beynindeki bilgi aktarımı taklit edildi.

IBM, 2013’te yaptığı bir diğer çalışmada, insan beynini taklit edecek bilgisayarlarda kullanılması için yeni nesil mikroçip geliştirdiğini duyurmuştu. Araştırmada, elektronik cihazlarda kullanılan silikon çiplere kıyasla iletkenlik özelliği kontrol edilebilen çiplerin üretilmişti.IBM’in her yıl üstüne bir yenisi eklenen buluşlarıyla ‘insan beyinli’ süper bilgisayarlar geliştirmesi çok uzak olmayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu