İklim Değişikliğinin Dünya Ekonomisi Üzerindeki Etkisi
Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü tarafından 17 Nisan’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre şu andan itibaren karbon emisyonu azaltma çalışmaları beklenen başarıyı göstermiş olsa bile 2050 yılına kadar dünya ekonomisi gelirinin %19 unu kaybetmiş olacak. Bu zarar küresel sıcaklığı iki derecede tutmak için yapılacak harcamadan altı kat daha fazla. Son 40 yılda dünya çapında 1600 noktadan alınan ampirik verilere dayanılarak elde edilen bu sonuç değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki etkileri anlamak için yol gösterici.
Önceki yıllar Avusturya ve ülkemizde çıkan orman yangınları ve mevsim normallerinden daha sıcak geçen yazlar, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede daha önce görülmemiş soğuk, fırtına ve hortumlar iklim değişikliğinin gözle görülür etkilerinden bazıları. Ülkemizde başta devlet daireleri olmak üzere iş verenler, imalathaneler ve halk olarak bizler karbon ayak izi azaltma konusunda tedbirler almalıyız. Aksi halde gelecekte DUNE filmini andıran bir dünya ile karşı karşıya kalabiliriz.
Dünya ekosistemini ayakta tutabilmek için yapılması gerekenler çok basit, çevreyi kirletmemek ve ozon tabakasına zarar veren her şeyden uzak durmak. Avruba ve ABD gibi gelişmiş ülkeler her fırsatta üçüncü dünya ülkesi yaftasını yapıştırmaya kalksalar da ülkemizin bu konudaki tutumu pek çok ülkeden daha iyi durumda. İklim Değişikliği Başkanlığı trafından yayınlanan 2024 – 2028 Stratejik Plan‘a göre 2028 yılında sera gazı salınımında %29 azalma öngörülmekte. Bunun için 2026 yılında 351 milyon 2028 yılında 1 Milyar 230 Milyon hibe planlanmış durumda.
Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak ve uluslararası enerji savaşlarına mahal vermemek için enerji üretimi ve korunumunun yanısıra karbon ayakizi ve iklim duyarlılığı konusunda sağduyulu olmak bunu toplumun tüm fertlerine yaymak gereklidir. Üniversitelerin ilgili bölümlerine bu konuda büyük görev düşmekte.
Aşağıda global karbon ayak izi dağılımı verilmiştir.