Karadeliğin ilk gerçek görüntüsü
İnsanlık uzun zamandır karadeliklerle ilgili araştırmalarını sürüdüyordu. Bugüne kadar elde edilen görsellerin tamamı matematiksel varsayımlarla bilgisayar destekli görsellerdi. Yani aslında gerçek bir fotoğraf değil hesaplamalara dayalı bir simülasyondan ibaretti. Bilim insanları ilk defa bir karadeliğin gerçek görüntüsünü çekmeyi başardı.
ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2012’de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen ‘çığır açıcı sonucu’ bugün düzenlenecek bir basın toplantısıyla açıklayacağını duyurmuştu.
TSİ 16.00’da başlayan toplantı Ulusal Bilim Vakfı Direktörü France Córdova’nın “Bugün EHT projesinin elde ettiği, kara deliklere ilişkin bilgilerimizi dönüştürecek ve kara delikleri anlayışımızı güçlendirecek bulguları açıklayacağız. Bu benim için nefes kesici bir gün.” sözleriyle başladı.
Dünyadan 500 milyon trilyon kilometre (54 milyon ışık yılı, 1 ışık yılı=9.5 trilyon kilometre) uzakta güneş sisteminin tamamından büyük olan karadelik ilk kez simülasyon olmayan gerçek bir görüntü ile tanıtıldı.
M87 adlı galakside yer alan karadeliğin görüntüsünü alabilmek için dünyanın farklı noktalarındaki 8 dev teleskop verilerini yüksek hızlı internet ağı sayesinde bir araya toplayan bilim insanları görüntüyü elde etmek için 20 ülkeden 60 kurum ve 200’den fazla kişinin işbirliği yaptı.
Albert Enstein’ın 20. Yüzyıl başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürmüştü. Elde edilen bu görüntü ile Albert Enstein’ın kuramı resmen görünür hale gelmiş oldu.Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Araştırma, Bilim ve İnovasyondan Sorumlu Üyesi Carlos Moedas, kara delik görüntüsünün insanlık için büyük bir bilimsel buluş olduğunu söyledi.Bilim tarihinin “bu görüntü öncesi ve sonrası” olarak ikiye ayrılacağını belirten Moedas sözlerine “Bu projeye katkı sağladığı için Avrupa’yla gurur duyuyorum.” diyerek devam etti.Hayallerin bilime ilham verdiğini ve kara deliklerin uzun zamandan beri insanlarda merak uyandırdığını vurgulayan Moedas, bilim insanlarının katkısı sayesinde kara deliklerin varlığının artık sadece teorik olmadığını vurguladı.
Aşağıda görünen resimde ortada karadeliğin kendisi , etrafında da karadeliğin çekim kuvvetine kapılmış ışık hüzmeleri ve diğer cisimlerin oluşturduğu toz bulutu görünmektedir. Resim incelendiğinde karadeliğin etrafındaki ışık hüzmelerinin istikrarlı bir dağılım göstermediği dolayısıyla karadeliğin çekim alanının her yöne doğru aynı kuvvette olmadığı gözlemleniyor.