BilimGenel

KENDİ KENDİNİ ONARABİLEN BETON

HEALCON PROJESİ

HEALCON PROJESİ

Mimari alanda insan hayatına 1796’da giren beton kavramı gelişmeye devam ediyor. Daha önce deve kuşu yumurtası ve kireç katılarak elde edilen harçtan yapılan yapılar betonun icadıyla hem daha sağlam hem de daha hızlı yapılmaya başladı . 1796’dan bu güne beton üzerinde çok fazla değişiklik yapılmamıştı fakat Belçika Ghent Üniversitesi laboratuvarında çalışmaları devam eden bir HEALCON Projesi umut verici sonuçlar doğurdu.

Kırılan veya çatlayan bir beton kendini onarabilir mi ? Sorusuna yanıt arayan bilim insanları başarılı sonuçlar elde etti . Polimer malzemelerin istiflenerek betonun içine yerleştirilmesi ile elde edilen kendini onaran beton şu anda bilim adamları tarafından bazı özel testlere tutuluyor. Bilim insanları çalışmayı tamamladığında geleceğin yapıları kendilerini onarabilecek potansiyele sahip olacak .

Beton hakkıında Ghent Üniversitesi İnşaat Mühendisi Elke Gruyaert, ‘‘Beton, yüksek derece emici güce sahip polimer malzeme içeriyor. Bu yüzden kırılma olduğu zaman su içeri giriyor ve bu polimer malzeme şişerek içine daha fazla su girmesini engelliyor ve kırılan bölgeyi kapatıyor.’‘ diyor

Çalışma ekibinden İnşaat Mühendisi Brenda Debbaut ‘‘Eğer küçük bir çatlak hemen düzelirse, büyümesi için bir risk yok demektir. Böylece yapının tamamının yıkılması için de risk faktörü ortadan kalkıyor. Sorunlu bölge büyümeden onu durdurmayı amaçlıyoruz.’‘ ifadelerini kullanıyor.

HEALCON Projesi Teknik Sorumlusu Nele de Belie ‘‘Kendini onaran bölgenin eskisi gibi tamamıyla sağlam olmasına gerek yok. Bu haliyle de yeterince güçlü. Yapmamız gereken sıvı miktarını sıkı tutmak. Böylece dayanıklılık da korunmuş oluyor.’‘ açıklamalarında bulundu . Ayrıca Hollanda’nın Delft Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan araştırma görevlileri betonun kendini yenilemesi için farklı bir madde daha keşfetti. O da bakteriler.

Denf Üniversitesi Biyologlarından Henk Jonkers, ‘‘Evlerimizden ve yaşam alanlarından temizlediğimiz bu bakteriler, betonun yapısıyla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Öncelikle kayanın yapısına uyuyor ve ayrıca alkalin özelliği taşıyorlar. Bu sebeple PH değerleri yüksek. Bu bakteriler betonun içerisinde yaşamaya elverişli ve hastalığa yol açmıyorlar. İnsanlara ve çevreye de zararları yok.’‘ dedi

Küçük bir kırılma olduğunda bakteriler betonu içeride tutuyor ve sızan suyla karıştırıyor. Kalsiyum karbonat da onarımı hızlandırarak çatlağı tamir ediyor.Araştırmacılar şu anda bakterinin onardığı yerin ne derece geçirgenliği olduğunu test ediyor.

HEALCON Projesi Teknik Sorumlusu Nele de Belie ‘‘İlk başta bu malzemenin fiyatı yüksek gelebilir. Ancak bu sayede yapıların ömrünü uzatıyor ve bakım masraflarını azaltıyorsunuz. Kısaca duruma genel olarak baktığınızda, kendini onaran bu beton malzeme ekonomik olarak ucuza mal oluyor.’‘ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu