Kimyasal Tepkimeleri Bulan Yapay Zeka Destekli Kimya Robotu Geliştirildi
GELECEKTE KİMYA İNSANLARIN DÜŞÜNEMEYECEĞİ KADAR GELİŞMİŞ OLACAK
Elektronlar ve orbitaller ile hangi tepkimenin olacağı ve hangi ürünün kararlı kalacağı konusundaki kurallar bütününe kimya deniyor. Usta kimyacılar bu maddeleri seçme ve tepkimeye sokma konusunda oldukça başarılı ama denenmemiş belkide milyarlarca tepkimeyi tahminler yürüterek farklı ve başarılı sonuçlar elde etmek en usta kimyacıların bile düşünemeyeceği kadar büyük bir veri demek . İşte bu yüzden bazı kritik ilaçların hâlâ biyolojik kaynaklardan saflaştırılması gerekiyor , bu sebeple daha kesin sonuçlar elde etmek isteyen bilim insanları teknolojiden faydalandı.
Glasgow Üniversitesi’nde çalışan bir grup, kimyasal tepkimeyi yürütebilecek ve analiz edebilecek bir robotla çalışan makine-öğrenme sistemini birleştirdi.Verilen başlangıç maddelerinden olası bütün tepkimeleri tahmin edebilecek bir sistem oluşturmayı başaran bilim insanları gelecekte şuan ilacı olmayan hastalıklar için ilaç üretebilir.
NMR , MS , Reaktor , Pompalar ve IR spektrometre sisteminden oluşan sistem ki hidrokarbon zincirini birbirine bağlayan bir tepki sınıfının verimi hakkında araştırma literatüründen elde edilen verilerle sağlanan bir sinir ağı ile desteklendi. Yaklaşık 3.500 reaksiyondan sonra, sistem, literatürdeki 1,700 tepkiden daha fazla verimi tahmin ederken sadece yüzde 11’lik bir hata yaptı.Bu sistem daha sonra mevcut test kurulumu ile entegre edildi ve literatürde bildirilmemiş olan reaksiyonlarda gevşedi. Bu, sistemin yalnızca tepkimenin bir ürün yapıp yapamayacağı değil, aynı zamanda ürünün ne kadarının reaksiyonla üretileceğine de öncelik vermesine izin verdi.
Bütün bunlar kendi başına oldukça etkileyici. Yazarların belirttiği gibi, “toplam tepki sayısının sadece yüzde 10’unu gerçekleştirerek, geriye kalan yüzde 90’ın sonuçlarını deneyler yapmaya gerek duymadan tahmin edebiliriz.” Ancak sistem, birkaç sürprizin tespit edilmesine de yardımcı oldu – reaksiyon karışımının parmak izinin, ürünün, başlangıç malzemelerinin basit bir kombinasyonundan daha fazlası olduğunu öne sürdüğü durumlar. Bu reaksiyonlar, hem halka kırıcı hem de halka oluşturma reaksiyonlarını bu şekilde tanımlayan gerçek insan kimyacıları tarafından daha fazla araştırıldı.
Bu son özellik, bu tür kabiliyetlerin gelecekteki kimya laboratuvarlarına nasıl uyduğunu açıklamaya gerçekten çok yol kat ediyor. İnsanlar robotları insanların yerini almayı düşünüyor. Ancak bu bağlamda, robotlar sadece drudgeryeri insanlardan uzaklaştırıyor. Hiçbir akıl sahibi insan, ne yaptıklarını görmek için her bir reaktif kombinasyonunu denemeyi düşünmezdi ve insanlar, 24 saat boyunca her gün tehlikeli derecede kafeinsiz test yapamazlardı. Robotlar aynı zamanda, iyi bir şekilde eğitilmiş sezgilerin, bazı reaksiyonları denemenin yararı konusunda bize yol açtığı nadir durumları tespit etmede de iyi olacaktır.