Konuşma engelleme cihazı için patent başvurusu onaylandı
Susturamazsanız Bağırın !
Konuşurken kendi sesiniz kısa gecikmelerle size geri dönse ne yaparsınız?
Çoğu insan bu durumdan ciddi rahatsızlık duyar ve iletişim yarıda kesilir.
Bloomington, Indiana Deniz Yüzey Harp Merkezi’nde görevli asker Crane Division tarafından patent başvurusu yapılan ‘acoustic hailing and disruption’ (AHAD) adlı cihaz tam da bunun için yapıldı.
Toplumsal ayaklanmaların çoğu başarılı bir vaiz tarafından başlatılır. Bir meydanda veya salonda kitleleri etkileyen bir konuşma toplumsal ayaklanmaya sebep olabilir.
Hükumet ve kolluk kuvvetlerinin bu tür konuşmaları engellemek için şuan kullandıkları yöntemler biber gazı, basınçlı su ve bir adım ilerisi joplu fiziksel müdahaledir.
İnsanlara fiziksel zarar vermeden susturmanın yollarını arayan Harp Merkezi çalışanları AHAD adını verdikleri cihazla amaçlarına nisbetten yaklaşmış durumda.
Konuşmakta olan kişinin sesini kat kat yükseltip kısa gecikmelerle kendisine yönlendiren sistem konuşmacının odak noktasının bozulmasını amaçlıyor. Toplumsal olaylara müdahalede kitleleri harekete geçirme potansiyeline sahip mesajın verilmesini engelleyen cihaz bir anlamda susturucu görevi görüyor.
Fiziksel müdahalede bulunmadan öldürücü ve kalıcı hasar bırakmayan bir yöntemle kişinin vermek istediği mesajı absorbe eden sistem ABD de patent almış durumda.
Fikir Nasıl Ortaya Çıktı ?
Odaklanmış sonik sinyallerle iletişim kurma veya uyarma tekniği gemicilik sektöründe on yıllardır kullanılan bir yöntemdir. AHD ve LRAD olarak bilinen sistemler herhani bir ses demetinin bir çanak vasıtasıyla tek bir noktaya iletilmesi esasına dayanır. Böylece alıcıya “yaklaşma” veya “uzaklaş” bilgisi iletilir.
AHAD sistemde ise gönderilen ses demetinin kaynağı konuşmayı yapan kişidir. Bir mikrofon, ses gönderici çanak ve güç panelinden oluşan sistem güçlü bir amfi ile desteklenmektedir. Konuşmacının sesini iki farklı zamanda ve iki farklı tonda konuşmacıya geri çeviren cihaz konuşmacının kendi sesi ile birlikte aynı mesajı üç farklı zamanda ve iki farklı tonda duymasını sağlar. Bu durum konuşmacıda odak bozukluğu yaratarak iletişimin sekteye uğramasına sebep olur.
Cihazın ABD dışına ihracı konusunda bilgi bulunmamaktadır. Prototip olarak üretilen cihazın gelecekte geliştirilmesi ve araç üstü tiplerinin çıkması bekleniyor. Günümüzde gemilerde bulunan sonik geri bildirim mekanizmaları gibi TOMA , Panzer, Jandarma ve Polis araçlarının üstlerinde benzer cihazlar görülebilir.