Metaverse nedir ve ne zaman kullanmaya başlarız ?
Facebook ve Instagram açılış sayfasında bir detay dikkatinizi çekmiş olabilir. Eskiden açılış sayfasında From Facebook yazardı, şimdi ise From Meta yazıyor.
Bu, Facebook’un Metaverse projesinin bir parçası, görünen o ki Facebook Metaverse’ye büyük önem veriyor. Uygulamalarının güç noktasını Meta olarak değiştiren Facebook gelecekte sanal evren, gerçek yaşam ve insan etkileşimine izin veren Metaverse’yi hayata geçirme konusunda çok iddialı.
Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
“İnsanları yeni yollarla bir araya getiren şeyler inşa ettik, sosyal sorunlarla mücadele etmekten ve kapalı platformlar altında yaşamaktan çok şey öğrendik. Ve şimdi öğrendiğimiz her şeyi alıp bir sonraki bölümü oluşturmaya yardımcı olma zamanı. Enerjimizi dünyadaki herhangi bir şirketten daha fazla buna adadım ve görmek istediğiniz gelecek buysa, umarım bize katılırsınız. Çünkü gelecek hayal edebileceğimizin ötesinde olacak.”
Sanal gerçeklikle arasında büyük fark bulunan metaverse’de kendi dünyanızdan kopmuyorsunuz. Şöyle özetlenebilir, sanal gerçeklik gözlüğünü taktığınızda gerçek dünya ile görme yetinizi kaybediyorsunuz, tam olarak sanal bir alemi görüyor ve ona göre hareket ediyorsunuz. Metaverse de durum farklı, meta gözlüğünüzü taktığınızda yolda yürüyebilir dükkanların memnuniyet puanlarını görüntüleyebilirisiniz. Sanal alemde randevulaştığınız bir buluşmayı gerçek bir kafede gerçekleştirebilir aslında masanın karşısında gerçekte kimse olmadığı halde gözlükten sanal evrendeki partnerinizle sohpet edebilirsiniz.
Bu söylenenlerin 5 ile 10 yıl arasında hayata geçeceğine dair öngörüde bulunan Facebook farklı şirketleri satın alarak Meta projesinin temelini kısmen oluşturmuş durumda. Gelecekte diğer şirketlerin de katılacağı Metaverse sanal evren projesinin tekelini oluşturmaya çalışan Facebook’un önündeki en büyük engel internet hızları. Yapılan test çalışmalarına göre meta teknolojisi saniyede 30mb gibi bir internet verisine ihtiyaç duyacak.
Grafik, ses ve diğer verilerin transferi için gerekli olan internetin dünyanın büyük kısmında kullanıma hazır olması için yaklaşık 10 yılın geçmesi gerektiğini düşünen araştırmacılar Meta için 5G nin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Metaverse üzerinden ticaret yapabilmeye imkan sağlayacağını belirten Facebook , iş ve eğitim için de farklı projeleri hayata geçirerek metanın tüm alanlarda kullanımını sağlamayı amaçlıyor.