Motorsuz Uçaklar Yakında
MOTORSUZ UÇAK DENEMELERİ
Günümüzde ister savaş uçağı olsun ister yolcu uçağı hepsini hareket ettiren kuvvet biyolojik yakıtlı türübinler veya motorlar. Casus uçaklar da dahil uçan nesnelerin tamamında motor bulunuyor. Bilim insanları canlılardan esinlenerek yapılan uçakların motorsuz uçurulabileceği konusundaki araştırmalarında yeni gelişmeler kaydetti.
MIT Havacılık araştırma laboratuvarlarında oluşturulan yeni nesil hava aracı uçabilmek için türübin ve motora ihtiyaç duymuyor. Uçak havada kalabilmek için iyonik rüzgarları kullanıyor . Yüklü moleküller veya iyonlara direnen uçak böylece havada kalmayı başarıyor.
MIT’nin kapalı pistinde test edilen prototip uçaklar yaklaşık 10 saniye boyunca 40 ila 45 metrelik bir mesafeyi sabit bir yükseklikte seyretti hatta bir uçuş boyunca yaklaşık yarım metrelik bir yükseklik kazandı. 5 metreden uzun kanat açıklığı ile 2,5 Kg lık bir ağırlığa sahip uçak 10 farklı uçuş denemesi yaptı. Enfazla 12 saniye havada istikrarlı uçuş gerçekleştiren uçağın uçuşa başlaması için bir yükseklikten fırlatılması veya başka bir araçla ilk uçuşun gerçekleştirilmesi gerkiyor.
Yeni nesil uçuş aracında iyonik rüzgar, bir emitör olarak adlandırılan, pozitif yüklü bir tel etrafındaki yüksek voltajlı bir elektrik alan tarafından üretilir. Genellikle piller tarafından sağlanan elektrik, havadaki elektronların atomlar ve moleküller ile çarpışmasını sağlar ve bu da diğer elektronları serbest bırakır. Bu, negatif yüklü bir tele çekilen emitörün etrafında pozitif yüklü hava molekülleri sürüsü oluşturur. İki tel arasındaki moleküllerin hareketi, iyonik rüzgar, bir düzlemi ileriye doğru itebilir.
Mevcut tasarım bu tellerin dört setini kullanıyor. Araştırmadaki son duruma göre elektriğin piller sayesinde üretileceği dolayısıyla uzun süre havada kalmak için en büyük engelin pil ağırlığı olduğu belirtiliyor . Gelecekte kimyasal maddelerle elde edilecek daha hafif pillerin bu tür araçların uzun süre havada kalmasına yardımcı olabileceğini belirten bilim insanları yeni nesil hava aracının harita ve coğrafya araştırmalarında , doğa olaylarının izlenmesinde ve milli savunma sistemlerinde casus uçak olarak kullanımında değerlendirilebileceği kanısındalar.
Kaynak;
<https://www.sciencenews.org/article/airplane-charged-molecules-ionic-wind>