Bilim

Neden Esniyoruz ?

Esnemenin Sırrı

İnsan neden esner ?

Bu sorunun basit cevabı “uykusu vardır” olabilir .

Peki gece 7 saat uykusunu almış insan neden esner ?

Bu sorunun cevabı malesef o kadar kolay değil. Bu sorunun cevabını bulmak için bilim insanlarının devreye girmesi gerekiyor.

New York Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, esnemenin sebeplerini araştırmak için bir çalışma yürüttü. Çalışma esnemenin sebeplerini araştırmak , bu zamana kadar bilinen sebeplerin doğru olup olmadığını tespit etmek için yapıldı. Çalışmada farelerin esneme esnasındaki biyolojik değişimleri uzun bir süre izlendi. Yapılan çalışmaya göre esneme esnasında beyin sıcaklığının dengelendiği tespit edildi. Daha önce doğru bilinen yanlışlardan biri olan “esnerken beyne oksijen gider” tezi de çürümüş oldu. Araştırmaya göre beyin sıcaklığında bir derecenin bile altında sıcaklık farkı yaşanması hafıza kaybı ve beyin fonksiyonlarını etkiliyor , esneme esnasında beyin sıcaklığı normale geliyor ve odaklanma sağlanıyor.

Yapılan çalışma evrim teorisinin doğruluğuna da arka çıktı. Esnemenin sadece insanlara özgü bir hareket olmadığını ve esnemenin bulaşıcı bir maiyeti olduğunu belirten birim insanları ilk bulgulara göre 6 sn kadar bir esnemenin beyin sıcaklığını vücut sıcaklığına dengelediğini tespit ettiklerini fakat esnemenin insan dışı canlılarda farklı amaçlar için de yaşandığını belirtti. Özellikle köpeklerin ve farelerin sadece beyin sıcaklıklarını dengelemekle kalmayığ henüz tespit edemedikleri amaçlar için esnediklerini belirten bilim insanları insanlar arasında bile esnemenin bulaşıcılığına dikkat çekti. Karşılıklı oturan insanlardan biri esnediğinde 3 dk kadar bir süre içinde diğer insanın esnemesi bilim insanlarının çalışmayı daha derin incelemek zorunda olduğunu gösterdi.

Elde edilen bulgulara göre esnemedeki bulaşıcılık beynin kendini koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor. Beyin başka insanların esnediğini gördüğünde atmosfer basıncı ve sıcaklığını kendisini de etkileyecek düzeyde olabileceği ihtimalini değerlendirerek esneme emrini veriyor. Bu esnada göz yaşı bezleri devreye girerek göz temizliği yaparken beyin de vücut sıcaklığı ile dengeleniyor.

Bilim insanlarına göre esneme esnasında beyindeki kan çene ve boğaz kısmındaki damarlarda hareket ettirilerek beynin etrafındaki sıcaklık farkı sağlanıyor. Beyin sıcaklığının nasıl değiştirildiğini araştırmaya devam eden bilim insanları farklı canlıların eylemlerini araştırıp genel bir ifadeye eriştikten sonra canlıların ayrı ayrı neden esnediğini inceleyen yeni bir çalışmayı başlatacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu