Bilim

RADYOAKTİF ATIKLARDAN 3714 YIL SONRA BİLE ÇALIŞABİLECEK BATARYA ÜRETİLDİ

RADYOAKTİF ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETMEK MÜMKÜN

Bristol Üniversitesi bilim insanları İngiltere’de en büyük nükleer atık kaynağı olan Magnox reaktörlerinde biriken 104,720 ton grafit bloğun oluşturduğu  karbon-14 radyoaktif izotop atığından elektrik üretmeyi başardı.

Karbon -14’ün Magnox bloklara eşit olarak dağılmadığını ve uranyum yakıt çubuklarının yakınında yoğunlaştığını keşfeden bilim insanları blokları ısıtılarak radyoaktif çıkıştan gelen C-14 ‘ü çıkarıyor ve C-14 gazını topluyor. Düşük basınç ve yüksek sıcaklıkta yapay elmasa dönüştürülen C-14 ün içindeki beta parçacıkları elmas kristal kafes yapılarıyla  etkileştiğinde yavaşça elektron saçmaya ve elektrik üretmeye başlıyor. Nikel -63’den prototip elmas batarya üretmeyi başaran bilim adamları karbon-14 kullanarak verimi arttırmayı planlıyor.

Bilim adamlarının teoride kabul ettiği sonuçlar pratikte başarılı sonuçlar verirse üretilen bataryalar 5730 yıl sonra bile %50 verimlilikle çalışmaya devam edecek. Cabot Enstitüsü’nün “Ideas to change the world” dersinde yayınlanan çalışma gelecekte tıp ve savunma sanayilerinde kullanılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu