Sıfır Tüketici Kimdir ? Nasıl Davranılar ?
Sıfır tüketici, perakende sektöründe müşteri segmentasyonu için kullanılan bir tabirdir. Bu segmentteki müşteri davranışları genel olarak şu özellikleri içerir;
- Çok kanallı alışverişçidirler
- Aynı zamanda hem savurgan hem de cimridirler
- Marka sadakati yoktur
- Öyle olmasalar da sağlık ve sürdürülebilirliğe önem verirler
- Genellikle Asya bölgesinde bulunurlar ve küresel bir fenomen halindedirler
Bir Şirket Sıfır Tüketiciyi Nasıl Kazanabilir?
- Çok kanallı dünya yeniden hayal edilmelidir
- Tüketici tekliflerinizi yenileyin
- Kişiselleştirmeyi geniş ölçekte arttırın
- Toplumsal ayak izinizi yeniden şekillendirin
Sıfır Tüketicinin Diğer Tüketici Türlerinden Farkı Nedir?
- Sıfır tüketiciler fijital deneyim talep eder. Fijital kelimesi, fiziksel ve dijital kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Fijital pazarlama tüketiciler ile ürünler ve markalar arasında hem fiziksel hem de dijital bir köprü kurulmasına yönelik, yeni nesil bir pazarlamadır.
- Medya ve teknoloji oyuncuları üstün çok kanallı stratejileriyle çıtayı belirlediler ve artık tüketiciler aynı kullanışlı çok kanallı deneyimi perakendecilerden bekliyor.
- Güney Kore’de ankete katılanların yüzde 71’i çok kanallı market alışverişi yaptığını söylerken, yalnızca yüzde 19’u market alışverişini yalnızca mağazalarda yapıyor.
- Çok kanallı market alışverişi yapanlar Hindistan’da (yüzde 78) ve Çin’de (yüzde 74) daha da yaygın.
- Bu, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Tayland da dahil olmak üzere anket yapılan hemen hemen her Asya ülkesinde çevrimiçi olarak satın alınan yiyecek yüzdesinin düşük tek haneli rakamlarda olduğu beş yıl öncesine göre büyük bir fark demek.
- Sıfır tüketiciler ayrıca ürünleri araştırmak ve satın almadan önce fiyatları karşılaştırmak için düzenli olarak çevrimiçi ve mağaza içi kanallar arasında geçiş yapıyor.
- Sıfır tüketici bazı kategorilerde cimrilik yapar, bazılarında ise savurganlık yapar. Bu tutumluluk ve savurganlık davranışı, tüketiciler ya daha ucuz ya da daha kaliteli markalara akın ettikçe orta fiyatlı markalar üzerinde baskı oluşturur.
- COVİD-19 salgını sırasında tercih ettikleri ürünler stokta kalmadığında, birçok tüketici yeni ürün ve markaları denedi ve daha sonra bunu yapmaya devam etti. Avustralya’da Ağustos 2023’te ankete
- katılan tüketicilerin yüzde 63’ü, önceki üç ayda farklı mağazalarda alışveriş yapmak veya farklı markalar satın almak dahil olmak üzere yeni alışveriş davranışlarını benimsediklerini söyledi bu durum sıfır tüketicilerin konjektüre göre sadakatli olmadıklarını göstermektedir.
- Tüketiciler pandemi sırasında yalnızca bulunabilirlik arayışındayken, artık değer, kalite, çeşitlilik ve iderek artan bir şekilde amaç arıyor.
- Değer günümüzde tüketiciler için özellikle önemlidir, Hindistan’da tüketicilerin yüzde 82’si, daha düşük fiyatlar, daha iyi promosyonlar veya daha düşük teslimat ücretleri gibi koşulları önemseyip farklı bir perakendeciye veya markaya geçtiklerini söylüyor. Aynı durum Çin’de yanıt verenlerin yüzde 61’i ve Güney Kore’de yanıt verenlerin yüzde 76’sı için de geçerli.
- Asya’da bazı ülkeler sürdürülebilirliğe yeni yeni nem vermeye başlarken örneğin Güney Kore südürülebilir şekilde paketlenmiş market ürünlerine daha fazla dikkat ediyor.
Teknolojik Rekabet ve Trendler
Sıfır tüketiciye uyum sağlamak bir yöntem olabilir fakat bunu teknoloji, yetenek ve rekabet ortamındaki büyük ölçekli trendlere ayak uydurarak yapmak bambaşka bir yöntemdir. Bu iki yöntem de pazaryerleri için hayati öneme sahiptir.
Teknolojinin tüketici sektöründeki paradigma değişimini nasıl yaptığını düşündüğümüzde bu değişimin yapay zeka, makine öğrenmesi, üretken yapay zeka gibi araçlarla devam edeceği unutulmamalıdır. Perakende medya ağları (RMN) gibi teknoloji merkezli iş modelleri perakendeciler için yeni fırsatlar sunuyor. Perakendecilerin sadece “teknik borcu” (Teknoloji çözümlerinin neden olduğu teknoloji maliyeti) karşılamak yerine yeni teknoloji yetenekleri için yeni yatırımlar yapması gerekiyor.
Artık çalışan sadakati de eskisinden daha zor. Depo, market görevlisi gibi çalışanlar dışında ileri derece teknik beceriye sahip personeller ile yönetim kadrosundaki personeller için çalışan sadakati sağlayacak iç eğitim, geliştirme programı, ek sosyal hak gibi faaliyetler çok daha yoğun. Bu durum çalışan sadakatini değiştirerek bazı perakendecilerin katmadeğeri yüksek iş yapmasına sebep olurken bazılarının sonu olmaktadır.
Kaynak – McKinsey