Elektrik-Elektronik

Silikona Elveda Hazırlığı

Daha küçük ve hızlı işlemciler için

Bilgisayar teknolojilerinde yıllarca insanlığa hizmet eden silikon’un ömrü doluyor olabilir. Özellikle Silisyum ve Germanyum olmak üzere silikon yapılar entegre, çip, mikro işlemci, transistör, bilgisayar işlemcileri, ram ve diğer bilgisayar donanımının üretiminde kullanıldı. Yarı iletken özelliklerinin yönetilebilir olması insan hayatına televizyon, kamera, bilgisayar, akıllı telefon gibi yapıların girmesini sağladı. Bu özellikleri sayesinde silikon yapılara minnet borçlu olduğumuzu unutmamamız gerekir. Böyle veda cümleleri bir yere giderken veya bir şeyden vazgeçerken kullanılır, veda hazırlıkları yapıyoruz çünkü silisyum yerine geçecek yeni materyaller elektronik malzemelerin üretiminde kullanılmaya başlandı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarda bilim insanları Karbon nanotüpleri ile elektronik malzeme üretmeyi başardı. Bilim insanları bir atom kalınlığındaki karbon yaprakları yuvarlak tüpler haline getirerek 14 bin karbon nanotüpten oluşan alan etkili transistör (CNFET) üretmeyi başardı. Normal bir silikon malzemeden ince olan karbon nanotüp malzemeler gelecekde daha küçük alanlarda daha fazla transistör anlamına geliyor. Yani şuan ortalama yarım santimetre kare olan bir işlemci gelecekte cımbızla tutulabilecek.

Araştırmanın başındaki bilim insanlarından Max Shulaker, Bu, açık ara farkla şu ana kadar ortaya çıkma aşamasındaki herhangi bir nanoteknoloji ile yapılmış, daha hızlı ve daha enerji verimli olma potansiyeli taşıyan en gelişmiş çip.” ifadelerini kullandı ve ekledi; “Silikonun limitleri var. Bilgisayar alanında gelişmeye devam etmek istiyorsak, karbon nanotüpler bu engelleri aşmada en umut verici yollardan birini temsil ediyor.”

2013 yılında yaptıkları çalışmada tek bir bitlik veri elde edebilecek duruma geldiklerini belirten bilim insanları şuan 16 bitlik bir çalışma ile Hello World yazdırabildiklerini belirtiyor. Bilim insanlarına göre çalışmanın hızı silikon yapıların insan hayatına giriş hızı ile neredeyse aynı. Bu çıkarımdan yola çıkarak yeni sistemlerin 10 yıl içerisinde alışılagelmiş sistemler haline gelmiş olması bekleniyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/carbon-nanotubes-chip-is-a-nanotechn-landmark-that-could-take-us-beyond-silicon

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu