KIŞ AYLARINDA AKÜLER NEDEN GÜÇSÜZLEŞİR
Mevsim kış olunca araç sahiplerinin sıkıntılarından birtanesi de akü problemidir. Yazın sorunsuz çalışan aküler havalar soğuduğunda marş basmamaya , kendiliğinden bitmeye başlar . Peki ama ne oluyor da akü kışın görevini yerine getiremiyor. İnternette dolaşıp araştırıldığında standart cümlelerle kışın marj gücü için gerekli enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulması ve akü enerjisinin düştüğü belirtiliyor . İnsanlar durumun böyle olduğunu hiç bir bilimsel açıklama yapılmasa bile zaten tahmin edebiliyor. Önemli olan sorular , enerji ihtiyacı neden artıyor ? Akü enerjisi neden düşüyor ?
İlk marş hareketi için enerji ihtiyacının artması .
Yaz aylarında aracınızı çalıştırırken gerekli ilk marş enerjisi ile kış aylarındaki ilk marş enerjisi aynı değildir. Bunun sebepleri şöyle maddelenebilir.
- Metalin soğuk etkisiyle birbirine yapışması (kısmi bir kaynama)
- Soğuyan metalin motor hareketi için gerekli olan ısıyı yutup ilk yanma eylemini engellemesi.
- Soğuk havanın oksijen yoğunluğunun sıcak havaya göre yoğun olması . Bu durum yanma odasına gelen oksijen + yakıt karışımında yakıtın etkisini azaltacaktır
- Metal yakıt enjektörlerinin ve püskürttüğü yakıtın sprey etkisinin azalması .
Akü enerjisinin azalmas.
Yaz aylarında aracınızı sorunsuz çalıştıran akülerin kışın sorun yaratmasının sebeplerinden biri de akü enerjisinin soğukta düşmesidir. Akü enerjisinin soğukta düşmesi özet olarak şöyle gerçekleşir. Bir akü bakır ve kurşun plakaların Sülfürik asit ve saf suya batırılması ile oluşturulur, asit ve su karışımına elektrolit denir . Karışımı %39 asit, %61 su oluşturur . Akünün kurşun ve bakır plakalar arasındaki elektron hareketinin kaynağı elektrolittir . Pozitif uç bakır üzerinde kurşundioksit , negatif ise saf kurşun içerir . Soğuk havalarda elektrolit sıvısının bakır ve kurşun levhalarla reaksiyona girmesi güçleşir . Reaksiyonun güçleşmesi elektron akışını azaltır . Bu da doğal olarak akü enerjisinin azalmasına sebep olur .