Bilim

TONU 4 MİLYON DOLARLIK SAF ELEMENTER BOR ÜRETİLDİ

TÜBİTAK REDDETTİ , YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ PES ETMEDİ

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve isminin açıklanması istemeyen bir savunma sanayi şirketi birlikte sürdürdükleri araştırma faliyetlerinde  400 dolar değerindeki bor madeninden tonu ortalama 4 milyon dolar olan %96 saf elementer bor elde etti . Uzun menzilli füzeler, enerji santralleri , roketler ve uzay araçlarının yakıtlarında sağlamlaştırıcı olarak kullanılması planlanan elementer bor hakkında daha önce TÜBİTAK a başvuru yapılmıştı. Başvuruyu reddeden TÜBİTAK yeterli finsansal desteği vermeyince özel savunma şirketi Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden yardım istedi. Üniversitenin katkılarıyla çalışmalara ara vermeden devam eden grup sonunda planladıkları saflıkta elementer bora ulaştı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi  Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin çalışma ile ilgili “TÜBİTAK projeye onay vermese bile pes etmedik , yapılan çalışmalarda laboratuvar ve endüstriyel koşullar test edildi ve artık üretim aşamasındayız . Roket Yakıtlarında Kullanılmak Üzere Yüksek Saflıkta Elementer Bor Üretim Sistemi adlı projemiz tüm zorluklara rağmen başarıldı” dedi ve devam etti;

“Normalde tonuna 300-400 dolar verdiğimiz borun buradaki ton değerleri 4-5 milyon dolardan başlar. Yani biz bu sayede ham olarak 300-400 dolara satabildiğimiz bor ürününü 4-5 milyon dolara satabilecek hale getirdik. Katma değer katarak Türkiye’nin satış ve ihracat potansiyelini artıracak bir ürün haline getirdik. Şimdi bunun daha büyük sanayi tesisini kurma amacındayız, yolumuza devam edeceğiz.

Şimdi teknolojik yeterlilik açısından önemli bir aşamada olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 96 saflıkta elde ettiğimiz ürün elimizde ama yüzde 99,5 saflığa çıkmak için de projemiz devam ediyor. O zaman daha yüksek katma değerler de ürünlere gidilecek.”

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da çalışma ile ilgili şunları söyledi;

“Savunma teknolojileri kritik teknolojilerdir. Üniversitemiz bu teknolojilere destek verecek sanayici ile birlikte projeler yürütülmesine sıcak bakmakta ve öğretim üyelerini desteklemektedir. Bu bağlamda yüksek saflıkta elementer bor üretimi önemli projelerden birisidir. Sanayi ölçeğinde bor uç ürünleri üretebilme kapasitesini geliştirmek ülke geleceği açısından oldukça umut vericidir. Bu çalışmalara destek olan başta Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı olmak üzere tüm personelimizi tebrik ederim.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu