Elektrik-Elektronik

Tübitak kabul etmedi , Çin ve İngiltere peşini bırakmadı

TÜBİTAK KABUL ETMEDİ İNGİLTERE’DE BİRİNCİ OLDU

Yakın arkadaşının geçirdiği kazada boyundan aldığı darbe sonrası felç geçirmesinin ardından, arkadaşının bilgisayar kullanabilmesi için geliştirdiği , kafa hareketleriyle kullanılabilen mouse projesi Glassouse , engellilerin ellerini kullanmadan , kafa hareketleri ile bilgisayar kullanmalarını sağlıyor.

26 Yaşındaki Mehmet Türker çok yakın bir arkadaşının geçirdiği kaza sonrası felç olmasıyla araştırmalara başladı. İlk etapta felç olan arkadaşının bilgisayar ve diğer smart cihazları kullanabilmesi için mevcut tasarım ve cihazları araştıran Türker piyasadaki ürünlerin çok pahalı olması ve tam anlamıyla istediği gereksinimleri karşılamaması sebebiyle cihazı kendisi tasarladı. Tasarladığı cihazın üretilebilmesi için TUBİTAK’ a başvuran Türker’in projesi reddedildi. TUBİTAK tarafından red cevabı aşan Türker pes etmedi ve İngiltere’de düzenlenen Buluşlar Zirvesine katıldı . Yirmi ülkeden yüzlerce proje arasında Glassouse projesiyle birinci olan Türker birincilik ödülünü aldıktan sonra Projenin seri üretimini yapmak üzere Çin’li teknoloji firmalarından teklif aldı. Aldığı tekliflere olumlu yanıt veren Türker’in Glassouse adlı projesi Türk patent ve Çin menşeili olarak üretilmeye başlandı. Sadece kafa hareketlerini sağlayabilen felçli hastaların akıllı telefon , smart uygulamalar ve bilgisayar kullanmasına  imkan sağlayan Glassouse adlı cihaz gözlük gibi başa takılan bir gövde ve tıklamaları yapmak için ağıza alınan silikon bir parçadan oluşuyor. Dokuz noktadan kafa hareketlerini algılayan ve kafa hareketlerini hiç bir şekilde kaçırmayan cihaz smart uygulamalara bağlı cihazların da kullanulmasına imkan sağlıyor.

Türk mucitler tarafından tasarlanan ve patenti alınan  fakat finansman sağlanamadığı ve TUBİTAK tarafından gerekli yeterliliğe sahip olmadığı belirtilen projelerin Avruba ülkeleri tarafından sahiplenilmesi ve üretilerek piyasaya sanki kendi icatları gibi sürülmesi. Ayrıca bu ürünleri Türk vatandaşların yurt dışından getirebilmek için ÖTV ve Gümrük vergisi ödemesi Türk bilim insanları ve proje geliştiricilerinin haklı tepkisini çekiyor.

Seslerini duyurmak isteyen geliştiriciler , bu tür olayların son bulmasını ve projelerinin Türkiye’de üretilip dünya pazarına açılmasını istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu