Türk Bilim İnsanından Gururlandıran Başarı
Doktorların hastalıkları tedavi edebilmesinin önündeki en büyük engel hastalığı tam olarak izleyememek. Gerek kanser, gerekse diğer hastalıkların vücut üzerindeki etkilerini izlemek için yıllardır geliştirilmekte olan bazı cihazlar var elbette. Tomografi, MR , Röntgen gibi cihazlar insan vücudunun içini bir nebze görebilmek için geliştirilmiş cihazlar arasında. Günümüz tıbbi gelişmeleri insan vücudunu daha fazla izleyebilmek için arayış içinde. Bu arayışa destek olanlardan biri de Türk bilim insanı Ali Ertürk
Ali Ertürk, daha önce farelerde ve domuzlarda denenen bir ilke imza atmıştı. Sentetik olarak saydam bir uzuv elde etmeyi başaran Ertürk buluşuna patent alarak dünya tıp tarihine ismini altın harflerle yazdırmayı başarmıştı. vDISCO olarak adlandırdığı buluş sayesinde canlı organizmaları rahatlıkla görebilen Ertürk, gelecekte hastalıkların tedavi edilebilmesi için insanlar üzerinde uygulanabilirliği konusunda da bir ilki gerçekleştirmişti .
Canlı organizmaların 4D eşleniğini çıkarabilen teknoloji sayesinde beyin hasarlarından diğer organlara kadar tüm hastalıklar için derin inceleme yapma imkanı bulan doktorlar bu çalışmaların insanlar üzerindeki etkilerini araştırmaya devam ediyor.
Almanya’daki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde görev yapan Ali Ertürk, geçtiğimiz günlerde vDISCO teknolojisinin insanlar üzerinde de denenebileceğini ilan etti. Telegraph’ta da yer alan habere göre insan vücuduna enjekte edilen özel bir solüsyon vücudun tüm organizmalarını saydammış gibi görüntülemeye imkan veriyor.
İnsanlığın , vDISCO teknolojisi sayesinde elde edilen tarama verilerini kullanarak 3D tarayıcılarla yapay organ imal edebileceğini belirten Ertürk “bu sayede bir kaç yıl içerisinde yapay pankreas üretebiliriz” ifadelerini kullandı.
[instagram-feed]