Haberler

Türkiye Bilişim Derneği Küresel Gelişmeler 2020 Raporunu Yayınlandı


Raporda araştırma şirketlerinin bilişim sektöründeki %15 lik büyüme tahminlerinin doğru olduğu belirtilirken ulusal sektörde üniversiteler, STK lar , kamu ve özel şirketlerin bir araya gelmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle;

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğü, 2019 sonu ile 2020 başında TL bazında önceki yıla oranla %14 büyüme ile 152,7 milyar TL hacme ulaşmıştır. İstihdamda %4 artış olmuştur. Sektörün ihracat performansı ise TL bazında yüzde 27 büyüme ile 6,5 milyar TL olarak gerçekleşirken, toplam ihracatın yüzde 75’i Avrupa Birliği ülkelerine yapılmıştır. Bu eğilimin 2020 yılında yaşanan pandemi nedeniyle durağanlaşmasıyla birlikte artan ihtiyaç sonucunda bu oranların 2021 yılında artacağı öngörülmektedir.

Yayınlanan raporda geleceğin hangi teknoloji başlıklarında şekilleneceğine değinen araştırmacılar bulut teknolojisi, 5G, yapay zekâ, dijital dönüşüm, analitik/büyük veri, siber güvenlik, eski sistemlerin modernizasyonu, kayıt zinciri ve eklemeli imalat, sanal gerçeklik kavramlarına dikkat çekti.

5G Önü Hızla Geliyor

Raporda 5G nin tüm tartışmalara rağmen yaşama uygun olarak kaçınılmaz bir şekilde kullanılabilir hale geleceği belirtiliyor. Pandemi sebebiyle evden görülen işlerin ihtiyacı daha da arttırdığına değinen araştırmacılar 5G tartışmaların gölgesinde kaçınılmaz bir şekilde hayatımıza yerleşecek dedi.

Robot asistanlar yaygınlaşacak

Rapora göre 2021 den itibaren robotlar bu güne kadar hiç olmadığı kadar çok kullanılacak, robot hasta bakıcılar, robot asistanlar, robot resepsiyonistler aşina olduğumuz şeyler olacak.

İnteraktif Yayınlar

Rapora göre tv kullanımı neredeyse tarih olacak, gelecekte yayınlanacak diziere izleyici yön verecek, bu durum sinema sektöründe de aynen devam edecek, ikinci ve üçüncü filmlerde başrolü kimlerin paylaşacağı seyirci tarafından seçilecek ve bu durum yeni normal olacak.

Akıllı Asistanlar

Siri, Google ve diğer tüm asistanlara daha çok güvenileceğine değinen raporda insanların gelecekte asistanlarla işleri arasında bir bağ olacak, asistanlar iş süreçlerinin takibinde yer alacak dendi.

Katlanabilir Telefon

Ekran teknolojilerinin artmasıyla birlikte hayatımıza biren Folt kavramı katlanabilir telefon ve bilgisayarların şuan kullandığımız telefonlar kadar normal olacağını gösteriyor. Raporda katlanabilir cihazların sayısının hızla aratacağı geleneksel cihazların kullanımdan kalkacağı belirtiliyor.

Sınırsız Depolama

İnternetin ilk zamanlarında sınırlı olan depoalam alanları şuan dudak uçuklatacak düzeyde fakat bu durumun sınırsız hale geleceği belirtiliyor. Evet, rapora göre gelecekte bir insanın ömrü boyunca ihtiyaç duyacağı tüm depolama alanı ihtiyacı ücretsiz ve sınırsız olarak sağlanabilecek.

Raporda Küresel Rekabet ve Dünya Bankası verileri daha ayrıntılı görülebilir, tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu