Bilim

Uzay Haritası İçin Atom Saati Bugün Test Edilecek

NASA’nın Florida Cape Canaveral’da bulunan Kennedy Uzay Merkezinde yapılan araştırmalar uzayın GPS haritasını çıkarmayı hedefliyor. Uzayda yolculuk etmeyi otobüs sürmeye benzeten uzay bilimciler yeni geliştirdikleri atom saati sayesinde uzayın GPS haritasını tek yönlü olarak çıkarabilmeyi umut ediyor. Günümüzde uzay araçlarının yönlerini ve görevlerini tarif edebilmek için radyo sinyalleri kullanılıyor. Radyo sinyallerinin çok geç ulaştığını belirten uzay bilimciler tek yönlü konum belirleme yeteneği olan yeni atom saatleriyle Dünya’dan çok uzaklara kaybolmadan gidebilmenin mümkün olacağını belirtiyor.

Araştırma kapsamında yapılan testlere göre Mars’a giden bir astronot ile ilgili bilgiler Dünya’ya 8 ile 40 dakika arasında ulaşabiliyor. Bu sayı Jupiter’de bir buçuk saati buluyor ve daha uzak gezegenlerde günlerce veri gelmesi beklenebiliyor. Bu durumun önüne geçmek için atomik saatlerden faydalanmak isteyen uzay bilimciler uzay boşluğunda seyir halinde olan uzay aracının kendi konumunu dünya ile iletişim halinde olmadan belirleyebilmesini sağlıyor.

Saniyenin milyarda biri oranında hassasiyetle konum belirleyebilen atom saatleri elde ettikleri verileri Deep Space Network sisteminde derleyerek konumlarını teşkil edebiliyor. Bilim insanlarına göre atom saatleri beklenen doğrulukta çalışabilirse gelecekte Mars’ta seyahat eden bir astronor Google Haritalar uygulamasından Mars’ı seçip tam olarak nerede olduğunu belirleyebilecek.

Uzay bilimi mevcut sistemlerle dünyadan haber alınabilecek en son nokta için yolculuk hayallerini kuruyor. Yeni tasarlanan atom saati projesinin başında bulunan Jill Seubert e göre uzay araçlarını derin uzaydan geçirme biçimi tamamen değişecek. Dünya ile haberleşmeden ve kaybolmadan yolculuklarına devam edebilecek olan yeni nesil araçlar dünyaya sadece durum bilgisi raporlayacak.

Avantajı Nedir ?

Konumunu takip edebilecek bir uzay aracına sahip olmak, astronotların Dünya’dan gelen talimatlara ihtiyaç duymadan güneş sistemi üzerinden kendilerini yönlendirmelerini sağlayacaktır. Kendini izleyebilecek bir araçla, astronotlar daha çevik manevralar yapabilir ve beklenmeyen durumlara daha hızlı tepki verebilirler.

Güvenilebilir mi ?

Yeni atom saati şarjlı cıva atomları veya iyonları kullanarak zaman tutarken, şu anda Dünya’nın GPS uyduları üzerindeki saatler nötr rubidyum atomları kullanır.Yeni saatteki cıva atomlarının elektrik yüküne sahip olmalarının sebebi konteynerlerinin çeperleri ile etkileşime girmelerini önlemek. Böylece daha hassas bir ölçüm sağlayan saatler güven telkin ediyor. Dünya’nın GPS uydu saatleri, Dünyadaki bir komuta merkezinden günde iki kez düzeltme talebinde bulunur, yeni atom saatlerinde böyle bir teyiyleşmeye gerek duyulmuyor.

Uzay bilimciler yeni atom saatinde “Hedefimiz günde yaklaşık iki nanosaniye veya daha az bir zaman kazancı veya kaybıdır . Günde yaklaşık onda üç nanosaniye yaklaşacağımızı düşünüyoruz. Bu bize, saatler, aylar, yıllar veya on yıl alabilecek yerlere seyahat ederken yıllar boyunca nasıl kayıp olmayacağımızı gösterecek” diyor.

NASA yeni atom saatini bugün test edecek.

Kaynak ; BKZ

[instagram-feed]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu