Yangınlarda can kayıplarının %90 ı yangından bölgesinden kaçamamış olmaktan kaynaklanır. Yangın , insanın doğal hayatında sık rastladığı bir durum olmadığı için insan üzerinde bir panik havası yaratır. Panik , insanın doğru kararlar vermesini engeller ve yangın alanından uzaklaşacak vasıta ve araçları kullanmasına mani olur. Panik kalabalık mekanlarda izdihama sebep olarak insanların birbirilerine hem fiziksel hemde düşünsel anlamda zarar vermelerine sebep olur. Panik ve izdihamı yenip yangın merdivenlerini kullanmak isteyen insanların bir çoğu yangın merdivenine ulaşamadan hayatını kaybeder.
Bu durumun önüne geçebilmek için çalışmalar yapan araştırmacılar , yangın esnasında insanların kaçışını kolaylaştıracak araçlar üretmeye başladılar. Bu araçlardan biri yangın merdiveni olmayan binalarda binayı terk edebilmek için bez bir hortumdan ibaret olan yangın hortumu . İçerisindeki yaylı yapı sayesinde insan bedenini bir miktar sıkarak sürtünme kuvveti yaratan sistem içerisinden aşağıya doğru salınmakta olan kişiyi yaşamsal tehlike oluşturmayacak bir hızla yere indirmektedir. Bu sistem birden fazla kişinin yangın alanını terketmesi için geliştirilmiştir.
Bir diğer sistem ise tek kişilik atlama balonları. Tek kişilik atlama balonları odalara çalışan sayısı kadar stoklanır ve kişi yangın esnasında balonu sırtına alıp en yakın pencereye koşar. Pencerede şişirme halatı çekildiğinde dışarıya doğru bir balon şişer ve kişi konik bir şekilde şişen balonun tam merkezine sabitlenmiş halde kalır. Kişi yangından kurtulmak için kendini pencereden aşağıya bırakır ve yangın alanını terketmiş olur . Yangın balonu , büyük hacmi ve rüzgara dirayet gösteren yapısı sayesinde yere yaşamsal faaliyetlere zarar getirmeyecek bir hızla iner. Yanmaya dayanıklı malzemelerden imal edilen balon altında bulunan intiraklı bir tapa sayesinde yere indiğinde içerisindeki basınçlı havayı salar ve kişinin balonu terketmesi için imkan sağlar.
Yangın merdivenlerine ulaşamama , yangın merdivenlerinin yeterli olmaması ve kişilerin yangından daha hızlı kaçabilmeleri için gelişirilen bu sistemler gökdelen , kule ve yüksek yapılarda yangın merdiveninden daha avantajlıdır. Yüksek yapılarda birden fazla merdiven bulunur ve yangın anında oluşan panik sayesinde merdivene olması gerekenin çok üzerinde insan biner. Bu durum hem yangın merdiveninin dayanma gücünü kırar hemde izdihamda insanların birbirlerine zarar vermesine sebep olur. Testleri tamamlanan iki sistemin de yüksek binalarda kullanılmaya başlaması beklenmektedir.