Yerli Şanzıman 2021’de Hazır
Her ne kadar yerli aracımızı üretip yollara salamasak ta araç parçaları üretmek konusunda bazı başarılara imza atabiliyoruz ülke olarak. Bu başarılardan biri de Ford Otosan. Ford Otosan 1959 yılında kurulan bir Türk otomobil şirketi. Genelde Ford marka araçların montaj işini üstlenip Ford araçlarının Türkiye’de ucuz iş gücü ile üretilip başta Türkiye olmak üzere orta doğu ve muhtelif ülkelere satışın kolaylaşması için faaliyet gösteriyor.
Koç Holding ve Ford hisselerinin eşitlenmesiyle Ford Otosan kurulmuştur. 1966-1984 yılları arasında Anadol marka araçları üreten Otosan, ilerleyen yıllarda Ford’un Taunus, Escort, Transit, Connect ve Courier modellerini üretmiştir.
Geçtiğimiz yıllarda %100 Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen Yeni Nesil Ecotorq, Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motoru olmuştu. Türkiye için E6 (Euro 6), ihraç pazarlarının değişik taleplerine göre E3, E5, E6 emisyon seviyelerinde üretilerek Ford Trucks modellerinin kalbinde pazara sunulmaktadır. 9 Lt ve 13 Lt hacimlerine sahip Yeni Nesil Ecotorq motorlarımız; 330 PS, 420 PS ve 480 PS güç üretmekte ve önceki nesle göre %7 – %10 oranları arasında yakıt tasarrufu sunmaktadır. İnönü fabrikasında üretilen bu motor Türk mühendislerin de ABD ve Avrupalı mühendistlerin ürettiği motorlarla rekabet edebilecek düzeyde olduklarını ortaya koymuştur.
Bu başarının ardındaın aracın üretilmesi en zor parçalarından biri olan şanzıman üzerine odaklanan Ford Otosan mühendisleri son günlerde şanzıman üretiminde de ciddi adımlar attı. Eurotorq motoru gibi %100 Türk mühendisler tarafından tasarlanan şanzımanın üretiminde teslim tarihi verebilecek duruma gelen Ford Otosan mühendisleri yerli şanzımanı 2021 de Ford kamyonlarda kullanılması planlıyor.
2 yıldır üzerinde çalıştıkları yerli şanzımanı Eskişehir’de ürettiği kamyonlarda kullanmayı hedefleyen şirket, devreye aldığı yeni test odaları ile milli kaynakların ülke içinde kalmasına katkıda bulunacak.Ford Otosan mühendislerinin tamamen kurum içi imkanlarla tasarladığı şanzıman test merkezleri önemli bir maliyet avantajı sağlamasının yanı sıra şirketin global arenadaki rekabet gücünü de artıracak.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yaptığı açıklamada “Ford Otosan olarak, geçtiğimiz yılın başında 49,5 milyon avro yatırımla ilk yerli ağır ticari şanzımanı üretmek için çalışmalara başlamıştık. Ürettiğimiz şanzımanları 2021 yılından itibaren kamyonlarımızda kullanmayı planlıyoruz. Ancak üretim sürecinden önce şanzımanlar, dünya çapında rekabet edebilmeleri, dayanıklılığını, kalitesini ve teknolojisini kanıtlaması için binlerce saat süren testlerden geçiriliyor. Ford Otosan mühendislerimizin geliştirdiği şanzıman test odaları ile hem ciddi bir maliyet avantajı sağladık hem de milli kaynakların ülkemiz içinde kalmasına önayak olduk. Uluslararası tüm standartları karşılayan test merkezlerimizde 3 bin saatin üzerindeki testleri tamamladık. Oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. İnovasyonun başarıya giden yolda önemli bir itici güç olduğu bilinciyle yurt dışına teknoloji lisansı veren ilk Türk otomotiv şirketi olarak, sektörümüzün patent liderliğini de elimizde bulunduruyoruz. Tasarımdan itibaren proje süreçlerinin içinde olmak, dış kaynak bağımlılığını tamamen ortadan kaldırarak bizleri ortaya çıkardığımız ürünün tam anlamıyla sahibi olma noktasına getirdi. Sahip olduğumuz mühendislik bilgi birikimi çok önemli boyutlara ulaştı.” ifadelerini kullandı.
[instagram-feed]