Bilim

Zaman kristali nedir ? Nasıl davranır ?

ZAMAN KRİSTALLERİ İÇİN SIFIR NOKTA ENERJİSİ GEÇERLİ DEĞİL

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden araştırmacılar zamanda tekrar eden atomik yapıda ve enerji olmaksızın sonsuz hareketlilik halinde gizemli kristaller keşfetti. Bilim adamları laboratuvar ortamında zaman kristalleri yarattıklarını, maddenin tamamen yeni bir formunun varlığını kanıtladıklarını belirtti. Yeni buluşun bir çok fizik kanununu değiştireceğini belirten bilim adamları kuantum hesaplarında da radikal değişiklikler olacağını ve eski hesaplamalarla sonuçlanamayan bir çok soru işaretinin bu araştırmayla cevaplanacağını açıkladı.

Araştırma ekibinden  Norman Yao “Bu maddenin yeni bir fazı, ancak aynı zamanda kararsız maddenin ilk örneklerinden biri; geçtiğimiz yüzyılın yarısı boyunca kararlı maddeleri inceledik, artık kararsız maddelerin dünyasını keşfedeceğiz” dedi.

Nobel ödüllü teorik fizikçi Frank Wilczek’in ortaya attığı zaman kristallerinin bu denli kapsamlı bir araştırma ile incelenmesi bilim dünyasını meraklandırdı. Wilczek 2012 yılında zaman kristalleri ile ilgili “zaman kristalleri en düşük enerji seviyesinde, ‘temel durumda’  bile hareket etmeye devam ettiği görülen yapılardır” açıklamasında bulunmuştu.

Bir maddenin “sıfır nokta enerjisi” konumunda hareket etmesini imkansız olarak gören mevcut fizik kanunlarının zaman kristalleri için geçerli olmadığını savunan Wilczek’in çıkarımlarının doğru olduğunu belirten Berkeley bilim adamları  tam olarak bir zaman kristali yapmak ve onun özelliklerini ölçümlemek üzere ayrıntılı bir projeyi ortaya koyup zaman kristallerini çevreleyen çeşitli fazların nasıl olması gerektiğini de tahmin ederek maddenin yeni halinin katı, sıvı, gaz fazlarını detaylarıyla göstermek için çalışmalarına devam ediyor.

Maryland Üniversitesi ve Harvard üniversitesi bu çalışmayı takip ederek kendi zaman kristallerini üretmek için çalışmalara başladı . Maryland,Berkeley ve Harvard üniversitelerinin birlikte yürüttükleri zaman kristalleri projesi deneysel uygulamaların köprüsü olarak bilinen Physical Review dergisinde yayınlandı.

Kaynak – Physical Review

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu