Teknoloji

2019 Nobel Kimya Ödülü Lityum İyon Batarya Mucitlerine Verildi

2019 Nobel Kimya Ödülü “lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü” bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino’ya verildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde yapılan törende “Günümüzde dizüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar çok sayıda elektronik araçta kullanılan lityum iyon bataryalar, insan yaşamında çığır açtı. Bu yılın Kimya Ödülü kazananları, çalışmalarıyla kablosuz ve fosil yakıtlardan bağımsız bir toplumun temellerini attılar.” ifadeleri kullanıldı.

İngiliz kimyager M. Stanley Whittingham, 1970 yılındaki Petrol kirizi sırasında biyolojik yakıtlardan bağımsız bir enerji kaynağı aramaya başladı. Yaptığı çalışmalarda Lityum elementi ile deneyler yapan Whittingham lityum maddesinin elektronlarını dışa aktarma konusundaki büyük potansiyele sahip olduğunu keşfetti.

ABD’li katı hal fizikçisi John B. Goodenough bataryaların kapasitesini iki katına çıkaracak tekniği geliştirdi.

Japon kimyager Akira Yoşino Yoşino da bataryalardaki saf haldeki lityumu bütünüyle çıkarıp, bataryaları yalnızca lityum iyonlarıyla çalışabilir hale getirerek ağırlık ve boyut konusunda devrim niteliğinde bir başarıya imza attı.

Goodenough, Whittingham ve Yoshino nobel ödülünün yanı sıra yaklaşık 1 milyon dolar para ile ödüllendirildi.

1901’den bu yana 111 kez verilen Nobel Kimya Ödülü 2015’te Türk bilim insanı Aziz Sancar’a verilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu