Teknoloji

3D ile Ameliyat Devri

Kanser Cerrahisinde 3D ile Ameliyat Devri

Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki METÜM tarafından organları 3 boyutlu olarak incelemeye imkan veren 3D plastik prototipler geliştirildi. Üstün teknoloji ürünü bu cihazlar sayesinde zor vakalarla karşılaşan hekim, ameliyata girmeden önce söz konusu organı 3 boyutlu olarak inceleyebilecek.

Türk Bilim İnsanları Geliştirdi

Türk savunma sanayisinden sonra sağlık sektöründe de kullanılmaya başlayan 3D prototipler hem eğitim için, hem de hastalara nakledilmek için kullanılabiliyor.

Bu prototipler ilk olarak savunma sanayisinde kullanılıyordu. Yaralanma, kaza, travma, ateşli silah yaralanması ya da tümör gibi hallerde kaybedilen sert dokuların ikamesi için geliştirilmişti. Bu prototipler kişiye özel olarak tasarlanıyor ve üretiliyor. Daha sonra ise hastalara yerleştiriliyor.

Kişiye özel olarak sert dokuların telafisi için vücut parçaları üretiliyor. Kafatası, göğüs çene ve omurga gibi dokular ya da yüzdeki dokular bu şekilde üretiliyordu. Şimdi ise tıp alanında kullanmak üzere bu prototipler geliştirildi.

İlk olarak 2011 yılında savunma sanayisinde 3D ile bilgisayar ortamında hastanın tomografisine uygun olarak doku üretiliyordu. Daha sonra titanyumdan protez de üretilmeye başlangıç şimdi ise tıp alanında kullanılmak üzere organ üretilecek.

Sorunlar 3D İle Rahatlıkla Görülecek

Kanserli olduğu bilinen ancak ameliyat hususunda soru işaretleri olan hastanın organ içindeki tümörlerini bu cihazla görmek mümkün  oluyor. Göğüs, çene, diş, plastik cerrahi gibi alanlarda bu prototipin kullanımı mümkün. Bu tür branşlarda organ içindeki tümörü tam olarak kavramak ve ameliyat stratejisi belirlemek için organın ve organ içindeki tümörün bire bir 3D prototipi yapılıyor.

Bu prototip üzerinde hekimlerin yaptığı inceleme ile hastanın sorunu dikkatlice inceleniyor. Prototipte dokular, sinirler, tümör vs. gibi her öğe fraklı şekilde renklendiriliyor. Hekim bu organı incelediği için ameliyatta gördüğü ve bildiği organ üzerinde çalışıyor.

Bu sayede hekimin ameliyatta beklenmeyen bir durumla karşılaşması önleniyor. Bu durum bir nevi soruların bilindiği bir sınava girmek gibi diyebiliriz. yani yanlış yapma riski oldukça az.

3D prototipler savunma sanayisindeki gibi doku nakli olarak da kullanılıyor. 3 boyutlu plastik baskı makineleri ile dokular hastaya birebir uyumlu olarak üretiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu