Elektrik-ElektronikTeknoloji

5G İle Cihaz Şarj Etmek Mümkün mü ?

5G şebekelerdeki fazla kapasitenin IOT Cihazların şarjı için kullanılması mümkün.

Neden böyle bir şeye gerek var ? Çünkü 5G, yüksek frekans ve yüksek bant genişliği kullanıyor. 28 ile 100 GHz arasında frekanslarda çalışıyor. Yüksek frekanslı 5G sayesinde 10 Gbit hızda ve çok düşük gecikmeye sahip internet sağlanabiliyor. Buraya kadar her şey normal peki 5G cihazların tümü 100 GHz ihtiyaç duyacak veri gereksiniminde bulunmazsa ? Yani ihtiyaç olmadığı halde çevreye bu ölçekte bir frekans yayılırsa ? İşte burada 5G nin kanser yapma potansiyeli tartışılıyordu. Bilim adamları, güzelim insanların bu tür tartışmalarla zaman kaybetmesine razı olmadı, o zaman bu atıl frekansı işe yarar hale getirelim diyip işe koyuldular.

Georgia Teknoloji Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi’nde elektromanyetik, kablosuz, radyo frekans, milimetre dalga ve terahertz altı uygulamaların ilerletilip yeni teknolojilerin geliştirilmesi için kurulan ATHENA laboratuvarı’nda çalışan kıdemli araştırmacı Aline Eid ve ekibindeki bilim insanları 28 GHz aralığında milimetre dalga toplayan ve Rotman merceğine dayanan esnek bir doğrultma anteni (rekten) geliştirerek Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarını şarj etmeyi başardı.

Bu sayede atıl konumdaki enerji kullanılabilir hale getirildi. Tabi, uzun mesafelerdeki düşük güçlü cihazları destekleyecek kadar enerji toplanması için, geniş açıklığa sahip antenler gerekli, büyük antenler ise görüş alanını daraltıyor. Bu kısıtlama, eğer anten 5G baz istasyonundan uzaktaysa faaliyetini önlüyor.

Aline Eid açıklamasında “Geniş açılı kapsama alanına sahip bir sistemle, sadece tek yönden bakabilme sorununu çözdük.” ifadelerini kullanırken

FCC, enerjinin önceki nesil hücresel şebekelere kıyasla çok daha yoğun şekilde odaklanmasına onay vermiş durumda. Günümüzdeki 5G yüksek bant genişlikli iletişim için yapılsa da, bu yüksek frekanslı şebeke normalde israf olan ve kullanılmayan enerjinin “toplanması” bakımından zengin fırsatlar taşıyor. Elbette bu enerjinin kullanımının ücretlendirmesi kısmının çözülmesi gerek, neticede bu çağda kimse kimseye bedava hizmet vermiyor.

Araştırmalarda 2025 yılına kadar kurulması öngörülen 40 milyar IoT cihazın şarj sorunu da gündeme getirilmiş durumda. bkz

Şuan IOT cihazlarının tamamı ya batarya ya da bağlı oldukları sistemin enerjisini kullanarak çalışıyor. Bir iki cihaz için mühim olmayan enerji kullanımı gelecekte milyarlarca cihazın çalışması sonucu maliyet kalemi haline gelecek.

5g-sarj

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu