Haberler

7500 yıl önceki Anadolu kadını!

7 Bin yıl önce yaşayan insanlar bize benzer mi acaba ?

Çok duymuşsunuzdur “eski insanlar bizden büyük ve güçlüymüş” diye. Ya da bazıları da “maymundan evrildiğimiz için yüz hatlarımız biraz daha maymunsuymuş” diyebilir.

Bu durumu netleştirmeye kararlı bir grup bilim insanı Cebelitarık’ta bulunan 7500 yıllık kafatasını bilgisayar teknikleriyle tarayarak anatomik olarak tamamladı. Kafatasının tamamlanmasının ardından olasılık hesaplarıyla o kafatasına ait bir cildin yerleştirilmesine sıra geldi.

1996 yılında İspanya’daki bir mağarada yapılan kazıda bulunan 7500 yıllık kafatası için önce dna incelemesi yapıldı. DNA incelemesiyle yapılacak modellemeye karar verildi ve bilgisayar teknikleriyle anatomik yapı için cilt belirlendi. Görsel anlamda bilgisayar verisi olarak hazırlanan modelleme daha sonra 3D yazıcılarla birebir insan boyutlarında modellendi.

Bilim insanlarına göre 7500 yıl önceye ait kafatasının sahibi 40 yaşlarında bir kadın ve Avrupa’ya muhtemelen Anadolu’dan geçmiş. Bilim insanları modelledikleri kadın yüzüne Calpeia adını verdi.

Cebelitarık Ulusal Müzesi’nde görevli Clive Finlayson, “Kafatasından DNA elde edebildik. Bu sayede kadın hakkında birçok şeyi biliyoruz. Onun bir kadın olduğunu, siyah saçları ve koyu gözlere sahip olduğunu biliyoruz. Asıl ilginç olan, kökenlerine baktığımızda, genlerin yüzde 10’unun yerli avcı toplayıcılardan olduğu, fakat genlerin yüzde 90’ının Anadolu kaynaklı olduğunu belirledik” dedi.

Bilim insanları bu araştırma ile hiç olmazsa 7 bin yıl önceki insanların bize gayet benzediğini kanıtlamış oldu. Daha eski insanlar için de çalışmalarına devam eden bilim insanlarının büyük kısmı anatomik anlamda ciddi değişikliklerin olmadığını, doğal ve vahşi yaşamdan kaynaklı değişikliklerin söz konusu olduğunu savunuyor. Savaşçı olmak zorunda olan ilkel insanların kas ve iskelet yapılarının yaşantılarına göre gelişim gösterdiğine değinen bilim insanları adeta şehir efsanesi olarak analatılan dev ayak izleri için de açıklama getirmişti.

Dev ayak izlerinin lavlar sıcakken insanların üzerine basması hatta orada ölmesi sonucu bir kalıp halinde kaldığını, akışkan mağmanın alttan kabarması sonucu ayak izinin büyük göründüğünü belirten bilim insanları isan anatomisi konusunda ciddi değişiklik olmadığı konusunda ısırarcı ve kararlı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu