Anestezinin Bilinci Nasıl Etkilediği Belirlendi
Tıpta 175 yıldır kullanılmasına rağmen Genel anestezinin hastaları nasıl kısa süreliğine bilinç kaybına uğrattığı açıklanamıyordu.
Scripps Araştırma Ensitüsü tarafından iki hafta önce yapılan ve PNAS’ta yayınlanan araştırma bu gizemi açığa çıkarıyor. Nano ölçekli çağdaş mikroskobi yöntemleri kullanan ve canlı hücreler ile meyve sinekleri üzerinde deneyler yapan bilim insanları, hücre zarındaki lipid demetlerinin, iki parçalı bir mekanizmada kayıp bir aracı görevi gördüğünü gösteriyor. Anesteziye geçici şekilde maruz kalınması, bu lipid demetlerinin düzenli halden düzensiz hale geçmesine ve sonra eski hallerine dönmesine sebep olarak; nihayetinde bilinçte değişimlere neden olan birçok ardıl etki meydana getiriyor.
Ameliyattan çıktıktan sonra soğuk oda olarak tabir edilen ve anestezinin atlatılması için beklenen sürede hastaların saçma sapan konuşmalarına sebep olan da işte bu, lipid demetlerindeki ardışıl değişiklik kimi zaman hayali kurulmuş bir olayı, kimi zaman anı olan bir olayı hatırlatmaya hatta bu durumu anlatmaya yetebiliyor.
- Motor Yağ Çoğaltıyor
- Prof. Daron Acemoğlu AI Teknolojisini Türkiye ve Dünya İçin Değerlendirdi
- İncel Nedir? Tehlikenin Boyutları
- Lübnan Çağrı Cihazı Saldırısı Nasıl Yapıldı?
- Postmortem Nedir ve Neden Önemlidir?
Kaynak- https://popsci.com.tr/anestezinin-bilinc-uzerindeki-etkisi-cozuldu-yuz-yillik-tartisma-bitti/