GenelOtomotiv

Araç Fan Açmıyor ya da geç açıyor ?

HARARETE DİKKAT !

Araç kullanıcılarının dikkat etmesi gerekenlerden biri de araçlarının hararet durumları . Malum önümüz yaz ve hararet sorunlarıyla karşılaşma riski artabilir. Özellikle yüksek motor hacimli araçların ve benzinli araçların hararet yapma riski diğer araçlara göre biraz daha fazla. Nitekim dizel araçlar benzinlilere göre bir nebze daha sıcağa dayanıklı ve istekli. Sıcak havalarda aracınızın normal sıcaklıklarda çalışması için dikkat edilmesi gereken noktaları kısaca şöyle özetleyebiliriz;

  • Aracınızı düşük devirde kullanmayın . Araçla ortalama 2 bin devirde vites atmanız gerekiyorsa üşengeçlik edip 2 bin devrin altında vites atıp yarım debriyaj kalkış yapmamaya çalışın . Bir çok kullanıcının bu durumu alışkanlık haline getirmesi hem aracın motor sıcaklığını arttıracak hem de aracın debriyaj balatasının ömrünü kısaltacaktır. 
  • Araçların devirsiz kullanılmasının motor sıcaklığını arttırması şöyle açıklanabilir;Bilindiği gibi günümüz araçlarının bir çoğu hem su hem hava soğutmalıdır. Motor ısındığında üzerindeki termostat değerine göre su devirdaimi başlar ve motorun serinletilmesi için ilk adım atılmış olur. Devirdaim hızı motorunuzun devir sayısıyıla doğru orantılıdır. Motorunuz ne kadar devirli çalışırsa o kadar çok su devirdaim eder ve okadar soğutma yapılır. Eğer su soğutma yeterli gelmediyse aracın fan muşürü devreye girer ve fanları kademeli olarak devreye sokar , fanların amacı radyatör içinden geçen suyun çabuk soğutulmasıdır. Rüzgarın olmadığı bir yerde veya rüzgarlanmanın yaşanamayacağı bir hızda araç kullanıyorsanız yapay rüzgar etkisini fanlar sağlayacaktır. Eğer soğutma yeterli olmazssa fanlar kademeli olarak hızlanacaktır.
  • Aracınıza olması gerekenden fazla yük yüklemeyin . Araçlar üretilirken dolu ve boş ağırlıkları hesaplanarak üretilirler , aracınızın dolu ağırlığına ruhsattan ulaşabilirsiniz. Araca dolu ağırlığının üzerinde bir yük yüklediğinizde motor sıcaklığının artması , debriyaj balatası , fren balatası ve diski , amortisor tertibatı ve diğer tüm sistemlerde sorunlar yaşamanız kaçınılmaz olur. 
  • Aracınızı aşırı yüksek devirde kullanmayın . Bir önceki maddelerde düşük devirde kullanmayın maddesi sizi aşırı yüksek devirde kullanmaya yöneltmesin . Yüksek devirde ateşleme oranı artacağı için motor sıcaklığı artacaktır, hararet açısından çok büyük sorunlar yaratmamakla beraber hem yakıt bakımından hemde parça aşınması bakımından olumsuz etkilere sebep olacaktır.
  • Aracınızın antifiriz oranını kontrol edin. Eğer kışı bir şekilde antifirizsiz geçirdiyseniz kesinlikle antifiriz koyun . Antifiriz donmayı önlediği gibi suyun kaynama derecesini arttırarak soğutmada daha dayanıklı bir hale getirecektir. 
termostat-skoda-vw-audi-seat-oryginalny-od-aso-4156126988 (1)

  • Aracınızın termostatlarını değiştirin. Araçların genellikle iki çeşit termostatı vardır. Biri yazlık biri kışlık olan termostatların su devirdaimini açma dereceleri farklıdır. Aracınızı çok sık kullanıyorsanız daha büyük harcamalara sebep olmadan aracınızın termostatını yazlık olarak değiştirin.
  • Aracınızın fan müşurlarını kontrol ettirin . Eğer aracınız hararet ibresini yarıdan daha fazla kaldırdığı halde fana geçmiyorsa fan müşurunuz sapıtmış demektir. Aracınızın zamanında fan açabilmesi için radyatör hortum teşkilatının üzerinde yer alan ve termostattan bağımsız çalışan fan müşurunu değiştirin . Müşurun içerisinde bulunan civa daha önce ulaşılmış yüksek hararette genleşerek eksilmiş ve fanları devreye geç sokmuş olabilir. Eğer böyle bir durum yaşandıysa o olaydan sonra fanlarınız geç açacaktır, bu da  aracınızın soğutmasını olumsuz etkileyecektir. 
  • Aracınızın hararet ibresini sürekli kontrol edin . Hararet ibresinin çalışmaması durumunda hararet muşurunu değiştirebilirsiniz. Hararet ibresinin okunması konusunda püf nokta şöyledir. Hararet ibresi iki şekilde çalışmaz. Birincisi; Hararet muşurunun ve ya elektrik sisteminin arızalı olması . Diğeri ise aracınızdaki suyun tamamen boşalması. Aracınızın hararet ibresi kalmıyorsa kesinlikle su kontrolü yapmalısınız. Aracınızda su tam boşaldığında muşura su değmeyeceği için muşur görev yapamaz.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu