Araçlarda Beyin Tamiri Ne Kadar Sağlıklı
Beyin Tamiri Ne Kadar Sağlıklı ?
Yeni nesil araçlarda arıza durumu rüyaları kaçıran bir durumdur. Yolda güle oynaya giderken aracın arıza lambasının yanması o günü mahfetmeye yeter. Oysa ne güzel piknik yapılacak , doğal yerler gezilecek belkide büyükler ziyaret edilecektir. Maddi durum iyi ise ve aracın garantisi devam ediyorsa çok sorun değil de aracın garantisi bittiyse ve maddi durum da kritikse can sıkıntısı.
Bu tür bir olayla karşılaşan araç kullanıcısının yapacağı iki şey vardır. Bir tanesi etrafta nam yapmış bir oto elektronikçi bulmak , ikincisi aracı ne olursa olsun servisine götürmek. İki ihtimalde çok pahalı sonuçlanabilir. Servis yaptığı her işten orjinal parça ve servis işçiliği alacağı için iyi paralar ister . Diğer usta da bir arızayı bulacağım derken diğer aksamlara verdiği zararlar sayesinde maddi tutar servis işçiliğini bulur.
Özellikle beyin arızalarında servis dışı işletmeler araç için bazı hileleri keşfetmişlerdir. Mesela aracınız 140 ı geçmiyorsa beyinde bir kodu değğiştirip daha hızlı gitmesini sağlayabilirler , EGR iptal yaparak araç çekişini arttırabilirler . Aracınız bir arıza lambası yaktığında usta lambayı söndürdüğünde şanslıysanız gerçekten arızayı bulmuş ve sorunu gidermiştir. Şanssızsanız yine lamba söndürülür ama bir daha yanmamak üzere . Mesela geçmiş anılardandır Mercedes’i olan bir adam iarbag lambası yandığı için ustaya gider. Usta bu arızanın çok uzun sürede bulunabileceğini söyler ve araç sahibini gönderir . Araç sahibi dükkandan ayrıldıktan sonra usta arıza lambasının üzerine bir kılıf geçirir ve ışığın yayılmasını önler . Dijital arabalarda diagnostic sistemler arızayı yazılı olarak gösterir fakat usta o anda parayı kaldırmanın derdindedir. Araç sahibi gelir “ne oldu usta bizim araba ?” diye sorar. Usta “tamam abi senin araba , ne uğraştık bir bilsen?” der. Öyle ya usta saatlerce uğraşmıştır , araç sahibi de aylarca gezip dolaşmış arızayı giderecek usta bulamamış içinden “helal be adam sana” der ve usta ne isterse o kadar parayı adama verir. Oysa aracın airbag çalışmamakta arıza lambası hala yanmaktadır , bu araç sahibi yukarda bahsedilen şanssız kişi örneğidir adeta.
Araç beyni arızalarında servis dışı müdahalelerde araçlara yapılan işlemin ve işlem sonrası diacnostic raporlarının arızayı gideren işletme tarafından araç sahibine teslim edilmesi gerekmektedir. Bir çok oto elektronikçisi aracı tamir ettiğini iddia ederek aslında aracı o özellikten mahrum bırakmaktadır. Ne yazık ki henüz 98 model BMW’nin otomatik şanzumanını sökmekten aciz ustalar 3 yıllık çalışmanın ardından 8 yaşındaki dolu paket bir aracın elektrik elektronik arızasına burnunu sokabilecek kadar arsızlaşmış durumdadır.
Özellikle elektronik aksam arızaları ile karşı karşıya kalan araç sürücülerinin imkanları varsa kendi servislerinde , yoksa doğruluğu dürüstlüğü toplumca kabul görmüş elektronikçilerde çare araması gerekmektedir. Hangi iş yeri arızayı giderirse gidersin elektrik elektronik aksam arızaları araç sürücüsüne tarif edilmeli ve teslimat sırasında diacnostic raporu araç sahibine gösterilmeli hatta mümkünse çıktı olarak paylaşılmalıdır. Günümüzde trafik kazası yaptığı halde Airbag açılmayan , virajlarda aslında sorunsuz dönebileceği halde esp devreye girmediği için yoldan çıkan , ani frende abs gerekli hasassiyeti göstermediği için kontrolünü kaybeden bir çok arabaya rastlanmaktadır. Bu tür olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için araç bakımlarının zamanında yapılması , mümkünse servis kullanılması , mümkün değilse güvenilir bir elektronikçi ile çalışılması hayati önem taşımaktadır.