Atalet Hapsi Füzyonuyla Net Enerji Kazancı Sağlandı
Yeni bir enerji kaynağı!
Petrol türevi yakıtların çevreye verdiği zarar ve rezervlerdeki azalma yeni enerji kaynakları için bilim insanlarını harekete geçirdi. 1950 yılından beri güneşin gücünü oluşturan füzyon reaksiyonunu taklit etmeye çalışan bilim insanları net enerji kazancı elde edememişti.
Geçtiğimiz günlerde ABD hükumeti tarafından finanse edilen ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarında yapılan atalet hapsi füzyon deneyine dair bazı sonuçlar açıklandı.
Termonükleer yakıtla nükleer füzyon reaksiyonlarını başlatıp elde edilen ısı sayesinde enerji üreten füzyon enerji santrallerinin gelecekte termik santraller gibi kullanılabilir hale geleceği inanılıyor. Elde edilen enerji elektrik enerjisi olacağından gelecekte otomotivden sanayiye kadar pek çok sektörün dönüşümü söz konusu.
Financial Times tarafından yapılan habere göre, ABD tarafından finanse edilen deneyde dünyanın en büyük lazeriyle küçük bir hidrojen plazması bombalanarak füzyon gerçekleştirildi. Deney sonunda füzyonu başlatmak için harcanan 2.1 megajul enerjinin yaklaşık yüzde 120’si olan 2,5 megajul enerji üretildi, böylece 0,4 megajul enerji kazanılmış oldu.
Plazma fizikçisi olan Dr. Arthur Turrell, “Bu doğrulanırsa, tarihi bir ana tanık oluruz. Bilim insanları, 1950’lerden beri füzyonun ortaya konan enerjiden daha fazla enerji açığa çıkardığını göstermek için mücadele ettiler ve Lawrence Livermore’daki araştırmacılar, on yıllardır süren bu hedefi sonunda ve kesinlikle yerle bir etmiş görünüyor.” dedi.
Bilim insanlarının yorumlarına göre füzyon santrallerinin 2040 yılında kullanılması öngörülüyor.