Bilim

Beyin Bilgisayar Arayüzü

Yıllardır farkı tekniklerle bilim dergilerini meşgul eden bir teknoloji için bir makale daha yayınlandı. Aslında daha önce somut örnekleri de yapıldı ama son kullanıcı üzerinde başarı oranı düşük olduğu için çok ta gündeme getirilmedi. Teknolojinin adı beyin arayüzü. Evet, yanlış okumadınız beyin arayüzü. Neyle neyin arasında bir arayüz derseniz, bilgisayar ile sizin beyninizin arasnda.

İnsan düşüneceleri beyinde milyarlarca anı ve bilgi harmanlanarak oluşturulur ve çok az bir kısmı fiziksel bir harekete dönüşür. Bu düşüncelerin yine az bir kısmı çıkarımda bulunurken bir kısmı derin düşünme bölümünde gerçekleştiği için gündelik yaşamda düşünüldüğü bile farkedilmez.

Bilim insanları özellikle hareket kısıtı yaşayan engelli insanların kendilerini düşünceleri üzerinden kontrol edebilmelerine olanak sağlamak için yıllardır bir dizi çalışma gerçekleştiriyordu. Çalışmada insan beynine takılan özel proplar beyin aktivitelerini okuyor, belirli bir alandan gelen sinyaller arayüzde adreslenerek herangi bir faaliyetin gerçekleştirilmesine olanak sağlıyordu.

Standford Üniversitesi bilim insanları bir adım daha ileri giderek düşüncede geçen bir metni yazılı hale getirmeyi başardı. Merhaba ifadesin düşünen birinin düşüncesini yazılı hale getirmeyi başaran bilim insanları yolun henüz başında. Bir çok düşünce için sonuç alınamamış olsa da bir kaç kelimede düşünceler yazıya çevrilebilmiş durumda.

Çalışmada felçli bir hastadan bir kelime yazması isteniyor ve hastanın kelimeyi yazma düşüncesi arayüz programları ile okunarak neyi yazmaya çalıştığı belirleniyor. Şuan 90 harflik kelimeler üzerinde yapılan çalışmalar gelecekte daha çok harfi kapsayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu