Elektrik-Elektronik

Bilgisayar Power İle Akü Şarj Edilir mi?

Bilgisayar Power (bundan sonra güç kaynağı [PS] olarak belirtilecektir) bileşenlerini soketten anahtarlayarak başlatmak mümkündür. 12 ve 5 v olan çıkışlarına yük bağlayarak kullanabilirsiniz.

Bu durumu bilen kişilerin aklına gelen sorulardan biri de; Bilgisayar PS ile akü şarj edilir mi ?

Bilgisayar PS lerinin 12V çıkışları 8 ile 20 Amper arasında bir güce sahiptir. Yük altında 20 Ampere kadar zorlanabilen kaynaklar aküye bağlandığında aynı etkiyi göstermezler.

Aküler kimyasal bileşkeyi çözüp elektroliz yöntemi ile şarj olurlar, bu sebeple akü şarj cihazlarında kondansatör ve transistör gibi araçlar kullanılmaz. Aküyü şarj edecek kaynağın kesintisiz gelen 220 Volt enerjiyi 13,7 – 14V a düşürmesi gerekir. Akü şarj edilecek cihazlarda regülasyon minimum elektronik malzeme ile yapılır ki bu işlem sadece doğru akım elde etmek için yapılır. Bu sebeple akü şarj edecek cihazlarda sadece diyot kullanılır ve enerji doğrudan aküye aktarılır. Regülasyonu diğer cihazlara göre yetersiz olan bu cihazlara güç kaynağı yerine redresör adı verilir. Aşağıda redresörün iç görseli yer almaktadır, görüleceği üzere güçlü bir trafo sayesinde güç 220 den 14 volta düşürülmüş ve kondansatör veya kapasitör gibi malzemeler kullanılmadan DC akıma çevrilerek çıkışa verilmiştir.

Asıl Sebep SMPS Özelliği

PS ile akü şarj edilememesinin ana sebebi PS lerin Switch Mode yapısına sahip olmasıdır. Switch Mode Power Supply SMPS Anahtarlamalı güç kaynakları 1960’lı yıllarda doğrusal (linear)güç kaynaklarının çalışma veriminin düşük olması ile kullanılmaya başlanmıştır. Temel olarak alçaltıcı (buck) çevirici,yükseltici (boost) çevirici ve alçaltıcı-yükseltici çevirici olmak üzere 3 tip bulunmaktadır.

Günümüzde bu yapılardan Flyback, ileri/yön, yarım köprü ve tam köprü devreler üretilerek farklı kullanım alanları oluşturulmuştur. En çok kullanılan anahtarlamalı güç kaynağı Flyback tipi S-M-P-S (Switch Mode Power Supply) olarak bilinir.

Switch Mode kaynaklarda güç doğrudan trafonun kendisinden beklenmez, bu sebeple bu tür kaynaklarda büyük transformatörler yer almaz, küçük bobin düzenekleri ile düşürülen enerji yarı iletken elemanlar kullanılarak anahtarlanır ve yüksek bir frekansa çıkarılır, elde edilen bu yüksek frekans transistör gibi araçlarla kaynağa aktarılır. Bu kaynaklarda güç transistör ve diyotların sırtına biner, bu tür kaynaklar prize takıldıkları andan itibaren enerji harcamaya devam ederler, bu sebeple aktif kaynak özelliği taşırlar. PS lerde kullanılan bu anahtarlama tekniği akü şarjı gibi durağan ve sabit güç gerektiren yerlerde kısa devreye korumaya geçer veya istenilen gücü yüke aktaramaz.

Denesek Ne Olur ?

PS ile akü şarj etmeyi denemenizin hiç bir sakıncası yoktur, bitmiş bir aküye PS bağladığınızda akünüzün bir iki marş basacak kadar şarj olmuş olması akünüzün şarj olduğu anlamına gelmeyecektir. Akünüzün şoklanması marş basmak için yeterlidir ve PS akünüzü sadece şoklamış olacaktır. Akünüzün tüm kimyasal yapısı ile şarj olması için en doğru kaynak şarj etmek için cihaz ile birlikte gönderilen orijinal şarj cihazıdır, üniversal aküleri şarj etmek için en doğru kaynak redresördür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu