Bilgisayar , Tablet Bilinci Etkiler mi ?
ÇOCUKLARIN EKRAN KARŞISINDA KALMASI BİLİNCİ ETKİLER Mİ ?
Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri tablet , pc gibi cihazların bilinci ve öğrenmeyi etkileyip etkilemediği. Bir çok aileye göre çocuk filtreleri sayesinde siteler engellenirse , yani pc olsun tablet olsun iyi işler için kullanılırsa faydalı . ABD li bilim insanları tablet ve pc lerden öğrenilen bilgileri bir kenara bırakıp ekran karşısında olmanın bilinçle ilişkisini araştırdı. Yapılan araştırma ekran ve bilinç arasında ters orantı olduğunu kanıtladı.
8-11 yaş arası 4500 den fazla çocuğun ekran başında kalma süresini 2 saat ile sınırladı ve bilişsel testlere tabi tuttu. Yapılan testlerde ekran karşısında sadece 2 saat zaman harcayan öğrencilerin yüksek bilince sahip oldukları ve daha başarılı bir eğitim öğretim dönemi geçirecekleri belirlendi.
Sadece ABD’de öğrencilerin ne kadar ekran karşısında kaldığını araştıran bilin insanları 3,6 saat gibi bir veriye ulaştı. Bu durum öğrencilerin uyku zamanını etkilerken gündüz öğrenimlerini de olumsuz etkiliyor. İyi uyku ve fiziksel aktivitenin gelişmiş akademik performansla ilişkili olduğunu gösterirken, fiziksel aktivite de daha iyi tepki süresi, dikkat, bellek ve inhibisyon ile ilişkili . Özelikle 8-11 yaş arası öğrencilerin 9-11 saat arası uyku uyuması gerektiğini belirten bilim insanları ekran karşısında kalma süresinin 2 saati geçmemesi konusunda aileleri uyarıyor.
Elde edilen verilere göre, neredeyse her üç çocuktan biri (%29 – 1,330/4,520) bu üç temel öneriden hiçbirini karşılamazken, %41’i (1,845/4,520) yalnızca birini, %25’i (1,129/4,520) iki tanesini ve %5’i ise (216/4,520) üç önerinin tamamını karşılıyordu. Analizler neticesinde, çocukların yarısının (%51, 2,303/4,520) önerilen uyku süresine, %37’sinin (1,655/4,520 çocuk) ekran süresi sınırlamasına ve %18’inin de (793/4,520 çocuk) fiziksel aktivite önerisine uyduğu görüldü.
Dikkat !
1.) 24 aylıktan küçük çocukların görüntülü konuşma dışında dijital medya ile etkileşim halinde olmasından kaçının.
2.) Eğer 18 ila 24 aylık çocuklar bir şekilde dijital ortamlarla etkileşim halindeyse, yüksek kaliteli programları seçin ve bu araçları beraber kullanın.
3.) Çocukların teknolojiyi daha erken yaşta öğrenmeleri gerekliliği konusunda kendinizi baskı altında hissetmeyin, çocuklar teknoloji kullanımı doğru yaşta oldukça kolay bir şekilde çözümleyeceklerdir.
4.) 2 ila 5 yaş arası çocuklarda, ekran kullanımı süresini günde 1 saat ile sınırlandırın ve yüksek kaliteli programları ya da videoları seçin. Ayrıca bu çocuklara bir yetişkinin ekranda ne olduğunu açıklaması ve rehberlik etmesi de oldukça önemli.
5.) Çocukları dikkat dağıtıcı şekilde hızlı ilerleyen ya da şiddet içeren videolardan ve programlardan uzak tutun.
6.) Kullanılmıyorsa televizyon ya da diğer cihazları kapatın.
7.) Dijital ortamları yalnızca çocukları sakinleştirmek amacıyla kullanmaya özen gösterin.
8.) Yatak odalarında, yemek saatlerinde ya da oyun saatlerinden dijital medyayı uzak tutmaya gayret edin.
9.) Uyku saatinden en az 1 saat önce, ekran kullanımını sonlandırın.
10.) Çocuğunuzun teknoloji ile ilişkisini doğru inşa etmek ve gelişimini olumsuz etkilemesini engellemek istiyorsanız mutlaka bir pediatri uzmanından yardım alın.
Kaynak – Bilimdili