Bilim

Bio Bilgisayar İçin Sıvı Faz Değişim Süresi Rekoru

1947 yılında Bell araştırma laboratuvarlarında, William Shockley başkanlığında John Bardeen ve Walter Brattain’den oluşan ekip transistörü icat etti. Kullandığımız bilgisayarlardan telefonlara kadar hepsinin mazisi aslında 72 yıl öncesine dayanıyor. Olaya böyle bakınca 72 yıldır çok klasik sistemleri kullandığımızın farkına varıyoruz. Eski sistemlerden kurtulup çağ ötesi sistemleri keşfetmek isteyen bilim insanları her şeye rağmen inançlarını yitirmiyor. Şu zamanda “imkanı yok” diye algılanan bir çok çalışmaya imza atan bilim insanları bilgi işleme sistemlerini 72 yıllık transistörden kurtarmak istiyor.

Veri depolama ve veri işleme sistemleri için sıvıların hareketlerini inceleyen bilim insanları gelecekte bio bilgisayar elde etmek için bazı bulgular elde etti.

Science dergisinin 14 Haz 2019 tarihli sayısında yayınlanan faz değişimli rasgele erişimli bellek çalışmaları gelecekte bilgi işleme sistemlerinin şimdikinden çok daha farklı olacağına işaret ediyor.

Yapılan araştırmada temel nokta faz değişimli sıvıların değişim tülerini 0 ve 1 olarak tanımlayabilmek. Hatta bir adım öteye giden bilim insanları faz değişim türlerine şuan sadece kuantum bilgisayar çalışmalarında kullanılan sıfır veya bir pozisyonu olan qubit’i de ekleyebileceklerini umuyor. Tabi bu olasılıkları elde edebilmek için sıvıların faz değişimlerinde sıvı içindeki amorf atom düzenini koruyacak hızda bir soğutma sistemini hayata geçirmeleri gerekiyor.

Araştırmanın başında bulunan Zelden ve arkadaşları Kalcogenide adı verilen PCM’lerde faz değişimini femtosecond pulse x-ray difraksiyonunu kullanarak nanosaniyelerin altına indirmeyi başardı.

Elde edilen bu başarı sıvıların kontrollü bir biçimde faz değiştirmesi, faz değişiminin nanosaniyeler mertemesinde yapılabilmesine imkan sağlıyor.

Gelecekte faz değişimine imkan veren sıvılarla bio bilgisayarları üretmek isteyen bilim insanları tıpkı bir insan beynini andıran işlemciler üretebilir. Sessiz, hızlı ve hatasız olması planlanan bu yapılar yapay zeka kavramıyla buluştuğunda insan beyninin bir kopyası olabilir. Belki bir 72 yıl daha beklemek gerekebilir ama şuanda görünen manzarada transistörlere fazla yer yok.

Kaynak –

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu