Bilim

Bir Milyon Canlı Türü Tehlikede

Birleşmiş Milletler destekli Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Raporu (IPBES) yayınlandı.

6 Mayıs’ta yayınlanan rapora göre insanlık bir milyon canlı türünün neslinin tükenmesine sebep oluyor. Tarımda kimyasal ilaçların kullanılmaya başlaması ile ortaya çıkan tehlike her geçen yıl artıyor.

Tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçların etki ettiği alandaki canlı varlığını tehtid etmekle kalmayıp, yağmur ve sel sularıyla denizlere ulaşarak deniz yaşamını da olumsuz etkilediğini belirten bilim insanları mevcut durumda bir milyon canlı türünün neslinin tükenmekte olduğunu belirtiyor.

IPBES raporuna göre, bu yıl arazilerin yaklaşık %75’i ve okyanus alanlarının %66’sı, büyük oranda gıda üretiminden kaynaklanan ilaçlarla insanlar tarafından “önemli ölçüde tahrip edildi”. Mahsul ve hayvancılık işletmeleri, şu anda Dünya’nın toprak yüzeyinin %33’ünden ve tatlı su kaynaklarının %75’inden fazlasını etkilemektedir.

İlaç kullanımının doğal denlge üzerindeki etkisine değinen IPBES raporu ikinci en büyük riskin istilacı türler olduğunu açıkladı. İlaç kullanımı ve ekosistemdeki bozulma sebebiyle dünya üzerinde bulunan bölcek ve sinek sayısı %20 oranında düştü. Ekosistemi hayatta tutan bocek ve sinek türlerindeki artışın gelecekte ciddi kıtlık sıkıntıları doğurabileceğini belirten bilim insanları hükumetleri biyolojik yaşama uygun tarım faaliyetleri için önlemler almaları konusunda uyardı.

Raporag göre diğer büyük risk ise küresel ısınma.Ekosistemdeki bozulma ve seragazı artışı sebebiyle küresel sıcaklık 4,3 dereceyi geçerse dünya üzerindeki canlı türlerinin %16’sı kaybedilebilir.

Ortaya çıkan verilerin ciddi önlemler alınması için yeterli olduğunu belirten bilim insanları hükumetleri önlem almaya zorlamak için BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesinde değişiklik yapılmasını öneriyor. Bilim insanları BM Biyoçeşitlilik Sözleşmesinde yapılan değişiklikten sonra sonuçları izlemeye devam edecek , istenilen sonuç elde edilmezse daha katı kurallar konularak ekosistem korunacak.

Kaynak – https://www.nature.com/articles/d41586-019-01448-4

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu