Bilim

Biyoluminesans sensör ile nöronları izlemek

BEYİN HÜCRELERİ İÇİN SENSÖR GELİŞTİRİLDİ.

Vanderbilt Üniversitesi’nden bilim adamları ateş böceklerinin ışık üretmek için kullandığı luciferaz enzimiyle elde ettikleri biyoluminesans sensör sayesinde beyin gücrelerinin ışık saçmasını sağladı.beyindeki büyük sinir ağlarını incelemeye yardımcı olacak buluş 27 Ekim’de Nature Communications dergisinde de yayınlandı.

Vanderbilt Üniversitesi Biyoloji Bilimleri öğretim üyelerinden Prof. Carl Johnson yapılan araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada ;

“Uzun süredir nörobilimciler nöronların aktivitesini kaydetmek için elektriksel teknikler kullanmaktaydı. Bu her ne kadar tek tek nöronları izlemek te etkili olsa da  nöron sayısı az ve sınırlıydı. Bu yeni teknik sayesinde yüzlerce nöron aynı anda görüntülenebiliyor,”dedi

İnsan beyninin yapısı ve çalışmasının daha iyi araştırılması için kullanıcılacak bu teknik eskiden kullanılan floresan tekniği gibi hücrelere zarar vermiyor . Daha önce flöresan sistemi kullanan tıp dünyası aşırı ışık ve ısı sebebiyle biyolojik bozukluklara sebep olabiliyordu .

Çalışmayı test etmek için fare beyninde hipokampüs bölgesine denk gelen dilimlere yerleştirilen luciferaz enziminin yanması için  hücrelerin iyon kanallarına potasyum verildi. kalsiyum konsantrasyonundaki dalgalanmalara cevap vereren biyoluminesans sensör dalgalanmaya ve yanıp sönmeye başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu