Bütün Mesele Veriyi Yönetmek
Veri Ağı Yaratmak
Hangi şirkete bakarsanız bakın başarısının altında bir network vardır. Bu network müşteri ağı, tedarikçi ağı, alt yükleniciler, iş ortakları hatta rakipler olabilir. Ağları geniş firmalar farklı yöntemlerle elde ettiği verileri karlılıkla sonuçlandırır.
Veri elde etmenin, ağı geniş tutmanın her zaman kazandırdığını fark eden girişimciler yirmi yılı aşkın bir süredir ağ genişletici yöntemlere başvurmuştur. Facebook başta olmak üzere sosyal medya uygulamalarının ana hedefi de budur. Geniş bir network, milyonlarca insana ait binlerce çeşit veri ve bu verilere ihtiyacı olan mal ve hizmet üreticileri.
Bir malı ve hizmeti ihtiyacı olan kişilere satmak için önce onları belirlemek gereklidir ki bu işin asıl yükünü internet denilen icat yüklenir. Kendisini seve seve evlerimize soktuğumuz doğrudur, bununla kalmaz bize ait tüm verilere ulaşabilmesine izin veririz, dolaşımlarımızı loglamasına, bazı işlemlerimizi kayıt altına almasına razı oluruz hatta bizden aldığı verilerle bize önerilerde bulunması çoğu zaman hoşumuza gider.
Bu durumun farkında olan yerli girişimlerden bir tanesi lojistik sektöründe devrim yaratabilecek kabiliyetlere sahiptir. Bu girişimin adı Glogi
Endüstri 5.0 standartlarında yetenekleri olan ürün bir eldiven. Eldiven ama sıradan bir eldiven değil. Öyle bir eldiven düşünün ki elinize aldığınız ürünü siz daha elinize alır almaz barkod olarak okuyup ürün detaylarını çıkarıyor, stok sayıyorsanız sizin yerinize sayıyor, yerleştiriyorsanız haptik geri bildirimlerle doğru yerlere dizmenizde size yardım ediyor. Ürünlerin marka model ve cinslerine göre ayrımını organize ediyor. Geçmiş sayımlara ve harekete göre data tutup sizi geleceğe dair yönlendiriyor.
Operasyonel verimliliği artıracak çözümler sunan giyilebilir teknoloji şirketi Thread In Motion tarafından üretilen Glogi hakkında açıklamalarda bulunan Thread in Motion Kurucu Ortağı ve CEO’su Kadir Demircioğlu, “Thread in Motion olarak temel amacımız her endüstride operasyonel süreçleri insanın hata payını azaltıp, izlenebilirliği artırarak hızlandırmak olarak özetleyebiliriz. Yola çıktığımız ilk günden beri geliştirdiğimiz akıllı eldivenler ile özellikle insanın aktif rol aldığı lojistik ve üretim süreçlerinde giyilebilir teknolojinin gücünü kullanarak hata yapılmasını engellemeyi ve verimliliklerini artırmayı hedefledik. Glogi de bu bakış açısıyla ortaya çıktı.
Otomotiv sektöründe global birçok marka ile birlikte başarılı işlere imza atmamızın ardından, yükselen ve büyüyen bir sektör olan lojistik alanında süreçleri daha hızlı ve verimli hale getirmek üzere çalışma gerçekleştirmeye başladık. Glogi üzerinde barındırdığı kamera ve barkod okuyucu ile ürünleri ve lokasyonları tanırken, haptik feedback mekanizmaları ile çalışanların hatasız işlem gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Eller serbest bir şekilde, depo yönetim ve izleme sistemleri ile entegre çalışan Glogi yüzde 50’nin üzerinde operasyonu hızlandırıyor. Ayrıca, Glogi ile entegre çalışan data analiz platformumuz, öngörümsel tahminleme metodu ve algoritmalarımız sayesinde süreçlerin daha sağlıklı ve sorunsuz ilerlemesi adına karar verici mekanizmalara yol gösteriyor. Bu sayede müşteri portföyümüz otomotiv ve lojistik olarak genişledi” dedi.
Toplama veya barkod okuma operasyonunda minimum 4 saniyeye kadar kazanç sağlayan Glogi Mercedes Benz, Renault, Bridgestone ve Lassa gibi markalar tarafından kullanılıyor. Thread In Motion İçinde 32 farklı sensör barındıran akıllı eldiven WIO adlı modeli de geçtiğimiz günlerde duyurdu. WIO iletken iplik teknolojisi sayesinde kablolama gerektirmeden, haptic geri bildirim mekanizması ve eller serbest gibi pek çok özelliğe sahip. Kullanıcısının hata yapmasını engellemeyi hedefleyen WIO, ürünlerin hatalı raflara yerleştirilmesine veya alınmasına engel olabiliyor.