Yazılım

Canonical URL Nedir? Neden Konfigüre Edilmelidir?

Google web sayfalarımızın asıl sayfalarını öğrenmek için canonical etiketine ihtiyaç duyar. Bu etiket kopya içeriklerin veya varyasyonların asıl sayfaya yönlendirilmesini sağlayan bir konfigürasyondur. Aynı hedef sayfanın birbiriyle rekabete girmesini engellemek için kullanılır.

Birden fazla varyasyonun oluşmasına sebep olan pek çok etken bulunmaktadır. Örneğin etiket sayfaları aynı içeriğe ulaşmanın farklı varyasyonlara sahip olduğu durumlardan biridir. Bu durumda aynı sayfanın erişilebilir birden fazla URL adresi olur ve Google bunların her birini indexlerse etiket url leri arasında kısır bir rekabet oluşturur. Başka bir örnek te kategori sayfaları için gösterilebilir, mesela erkek pantolon kategorisinde gri pantolon , mavi pantolon gibi farklar aynı kategorinin farklı varyasyonları için URL oluşturacak fakat asıl kategori sayfasına ait URL in indexlenmesi sırasında diğer URL ler kısır bir rekabet oluşturacaktır.

Bu durumun önüne geçmek için varyasyonların içinde asıl hedef sayfanın hangisi olduğunu Google’a göstermemiz gerekmektedir.

Canonical URL Nasıl Belirlenir?

Aşağıda Canonical URL belitme örnekleri verilmiştir. Bu sayede Google hangi URL in indexlenmesi gerektiğini bilir.

Yazı (Post) URL’si:

    • Özgün URL: https://example.com/blog/my-first-post
    • Canonical URL: <link rel="canonical" href="https://example.com/blog/my-first-post" />

    Ürün (Product) URL’si:

      • Özgün URL: https://example.com/products/product123
      • Canonical URL: <link rel="canonical" href="https://example.com/products/product123" />

      Kategori (Category) URL’si:

        • Özgün URL: https://example.com/categories/tech
        • Canonical URL: <link rel="canonical" href="https://example.com/categories/tech" />

        Ana Sayfa (Home Page) URL’si:

          • Özgün URL: https://example.com
          • Canonical URL: <link rel="canonical" href="https://example.com" />

          Canonical URL’ler genellikle web sitenizin farklı versiyonları veya aynı içeriğe sahip farklı URL’ler arasında tercih yapılmasını sağlar. Bu sayede arama motorları, hangi URL’nin asıl ve önemli olduğunu anlamakta yardımcı olabilir.

          Canonical URL Belirlenmezse Ne Olur ?

          Şu sorunlar oluşabilir ;

          • Yenilenen içerik : Aynı ve benzer sayfalar kendi aralarında rekabet yaratır bu da ziyaretçi sayısını düşürür.
          • Crawl Bütçesinin Ziyanı : Arama motorları siteleri ziyaret ederken Crawl Bütçesi kullanır. Yani siteninizin ne kadarını tarayacaklarına dair bir bakiye belirlenir. Bu sebeple sınırlı bakiyeyi en etkin biçimde kullanmak gerekir. Bu bakiye tekrarlayan URL ler için kullanılırsa indexlenmesini istediğiniz diğer sayfalara bütçe kalmaz ve içeriğinizin başkaları tarafından farkedilmesi kısmen veya tamamen engellenir.
          • Arama Sonuçlarının Yanlış Sayfada Gösterilmesi : Ziyaretçiler arama içeriklerine en doğru hedefe ulaşmak ister, varyasyonları olan içerikler için birden fazla varyasyonu indexlenmiş URL arama kelimelerinden birden fazlasına hedef olarak göserileceği için anlamsız sayfaların açılamasına sebep olabilir. Bu durumda ziyaretçi ilgisiz bir sayfaya geldiğini düşünerek hızlıca sayfayı terk eder ve sitede gezinme süresi ortalaması düşer. Bu durum SEO puanını olumsuz etkiler.
          • Backlinklerin Dağılması : Farklı siteler içeriklerinizi kaynak göstererek backlink verebilir. Aynı içerik için birden fazla web sitesi varklı varyasyonlar üzerinden backlink verdiğinde backlik dağılması yaşanır. Bu durum Google tarafından olumsuz puanlanmaktadır.

          İlgili Makaleler

          Bir yanıt yazın

          E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

          Başa dön tuşu