Teknoloji

Çin Elektron Pozitron Çarpıştırıcısı (CEPC) Tasarımını Yayınladı

CERN’E RAKİP !

Çinli bilim adamları, Parçacık fiziğinde bir sonraki büyük mücadelenin üstesinden gelmek için 5 Milyar Dolarlık bir makine olan Elektron Pozitron Çarpıştırıcısı (CEPC) tasarımını yayınladı. Şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük, en karmaşık deneysel tesis ve dünyadaki en büyük tek makine olan CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısına rakip olan CEPC 100 kilometrelik bir alana kurulacak .

Elektron Pozitron Çarpıştırıcısının nereye kurulacağı belli değil fakat inşaat süreci ile ilgili ayrıntılar öğrenildi. Yapılan açıklamaya göre 2022’de inşaat planlarına başlayacak, 2030’da inşaata başlayacak ve 2030 da faaliyete geçecek. Higgs bozonu bulmak için yapılan bu dev çalışmalara Japonya’nın da katılacağı belirtildi. Japonya hükümeti Aralık ayı sonunda, Higgs, Uluslararası Doğrusal Çarpıştırıcıyı (ILC) incelemek için eşit maliyetli bir makineye ev sahipliği yapıp yapmayacağına karar verecek. Japonya’nın kararı birkaç yıl sonra Çin’in nasıl etkilenebilecek belli değil.

Higgs bozonu, diğer parçacıkların nasıl kütle elde ettiğini açıklamanın anahtarı, 2012’de Cenevre, İsviçre yakınlarındaki Avrupa parçacık fiziği laboratuarı CERN’de, teorik olarak öngörülenden 40 yıl sonra keşfedildi. Şimdi, bilim adamları parçacığın özelliklerini, diğer parçacıklarla nasıl etkileştiklerini ve bunun karanlık maddeye katkıda bulunup bulunmadığını doğrulamak istiyorlar. Sadece kütleye sahip olmakla birlikte hiçbir sıkma ve şarj olmaksızın, Higgs gerçekten “standart modelin özel bir parçası” ve “bazı yeni yeni prensiplerin habercisi” olan “yeni bir temel parçacık türü”

Higgs bozonu nedir ?

Higgs bozonu. Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble, François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model’deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu