Bilim

Corona’nın Yaşam Alanları

Corona virüsün yayılımını engellemek için dezenfekte, kalabalık ortamlardan uzak durmak, sağa sola dokunmamak, kişiler arasındaki mesafeyi 2-3 metre tutmak, hapşırma, öksürük, ateş ve burun akıntısı olan kişilerle aynı ortamda bulunmamak, ortam havalandırması ve temizliği hayati önem taşımaktadır.

Journal of Occupational and Environmental Hygiene tarafından yayınlanan araştırmaya göre bir ofiste 3 saat boyunca çalışan 10 kişide yapılan deneyde kişilerin yüzlerine ortalama 15.7 kez dokundukları tespit edildi. Güney Galler’de 26 öğrenciyle yapılan benzer bir çalışmada da, saatte 23 kez yüzlerine dokundukları gözlemlenirken ABD ve Brezilya‘daki 250 insanın kamusal alanda saatte 3.6 kez yüzlerine dokunarak daha düşük bir ortalama kaydettikleri görüldü. Bilim insanlarının yönetimde yer aldığı Kate Winslet’in başrolünde oynadığı ‘Salgın‘ filminde ise bir insanın uyandığı andan uyuduğu ana kadar 3 ile 5 bin kez yüzüne dokunduğu belirtiliyor.,

Virüsün yaşam alanları humuslu, sümüksü ve nemli bölgelerle yağlı alanlardır. Üzeri yağ tabakası ile örtülü olan Corona uzun yaşayabilmek için yağlı zeminlere ihtiyaç duyar. Corona virüsün yaşam süresinin en uzun olduğu yerler telefonunuzun ekranı (yağlıdır), cildiniz (özellikle yüzünüz) , saçlarınız, göz bebekleri ve göz çevresi, kulak bölgesi, dirsekler. Telefon ekranında yağlı zeminde 96 saat yaşayabilen virüs kuru ve güneş gören bir zeminde maksimum 5 saat yaşayabilmektedir.

Virüsün enfekte olmasını engellemek için telefon ekranları, bozuk paralar, tranvay ve toplu taşıma araçlarındaki tutunma yerleri, vapur, alt geçit, üst geçit trabzanları, tuvalet kapıları, sifon ve musluk başlıkları birinci derece risk grubundadır. Bu alanlara dokunduktan sonra elinizi yüzünüze götürmemeniz ve bir an önce yıkamanız veya dezenfekte etmeniz hayati derecede önemlidir.

WHO Corona Map (16.03.2020 13:30)

Corona Belirtileri;

Burun akıntısı
Boğaz ağrısı
Öksürük
Ateş
Nefes almada zorluk (ağır vakalarda)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu